Új szolgáltatás a tallósi őstermelői piacon – KÉPEKKEL

Új szolgáltatás a tallósi őstermelői piacon – KÉPEKKEL

Csodaszép időjárásnak örvendhettek az idei évad utolsó őszi tallósi termelői piac látogatói és portékásai. A kínálatban már megjelentek a karácsonyi termékek és kézműves gyártmányok. A piac legújabb szolgáltatásként már köszörülést is kínál.

Jó hangulatban, szép napos időben piacoztak az ősz utolsó termelői piacán a tallósi Esterházy-kastély udvarában.

A kastélyudvarban minden hónap második szombatján került megrendezésre a már hagyományosnak számító termelői vásár.

A látogatók már tudják, melyik portékást, termelőt hol találják a piac területén belül, azt is, hogy érdemes még a reggeli órákban érkezni, ha friss kecsketejet akarnak vásárolni a tallósi MekkMester farmról, vagy friss kenyérhez és kalácshoz jutni valamelyik kézműves pékségből. A piac kedvenc cukrászának, Horena Anikónak legendás süteményei – mint a citromos-mákos, a zserbó, a diós vagy a különböző macaronok – is igencsak gyorsan fogynak.

A novemberi piacon az őszből kifutó termékek mellett már megjelentek a karácsonyi, adventi időszak portékái is.

Az eperjesi Gyerák Anita, a Hand made by Kerki megálmodója gyönyörű anyagokból varrt adventi kalendáriumokat, míg a tallósi Levandéria tulajdonosa, Rémes Ferenc cégeknek, magánembereknek kínál különböző díszösszeállításokat levendulatermékekből. A piacon már kapható volt a hagyományos mátyusföldi és csallóközi ostya, lapos és henger alakú formában is.

Hírdetés

Az idei piacos évad utolsó őszi piacán egy új szolgáltatással is bővült a kínálat – a gútai köszörű érkezett Tallósra, hogy a mátyusföldi késeket és ollókat is kezelésbe vegye.

Egy vásár úgy néz ki jól, ha van ott egy köszörűs, aki a környékbelieknek, az asszonyoknak, a henteseknek megköszörüli a késeket, ollókat. A gútai piacon is én köszörülök, pedig sokáig nem is akartam vállalni, pedig ez már tényleg egy kihalt szakma”

– mesél Marosi Tivadar, a gútai köszörűs.

Hozzátette, sosem csalódik a piacokban, vásárokban, szereti az embereket, örül annak, ha jövés-menés van körülötte. A vásári köszörülés egy euró körül kerül nála minden megélesített darabért. Elárulja, a tallósi piacra főleg késeket hoztak köszörülni, ollót nem, de valószínűsíti, hogy ez még az első alkalom visszafogott érdeklődése. Metszőollókat és komoly henteskéseket csak a műhelyében köszörüli, hiszen azok részletes törődést igényelnek a köszörűsmestertől is.

Tudja, úgy vagyok vele, hogy mikor az idős nénik odahozzák nekem az egy-két eurós késeket, amiket nagyon-nagyon megbecsülnek, akkor nekem számolnom kell azzal is, hogy annak a nénikének a hónap végén is legyen mit összevágni azzal a késsel. Mert hiába van éles kés, ha nincs mit vele összemetélni –

magyarázza a köszörűs az árképzést.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »