Új kerékpárutak épülnek Léván mintegy 287 ezer euróért

Új kerékpárutak épülnek Léván mintegy 287 ezer euróért

Léva képviselő-testülete még 2017-ben fogott hozzá ahhoz a beruházáshoz, melynek során bicikliúttal tervezték összekötni a város északi és déli részét. Ennek a megvalósítása most újabb szakaszába lépett.

A kerékpárút építésének tervdokumentációja szerint a bicikliút a város déli részében elhelyezkedő gényei ipari parktól a Halastavak (Rybníky) 3-as és 2-es lakótelepein és a városközponton keresztül a város északi részén levő bevásárlóközpontig húzódik – olvasható Léva hivatalos honlapján. A bicikliút első, a Mohi és a Perec utcák kereszteződésétől a Perec és a Ku Bratke utcák találkozásáig, vagyis végig a Perec patak mentén, 697 méter hosszan húzódó szakaszát 2020 júniusában adták át.

A képviselő-testület a 2021. április 22-i ülésén döntött annak a vissza nem térítendő anyagi támogatásnak az elfogadásáról, amellyel tovább fejlesztenék a városi kerékpárutakat. A város az Európai Unió Integrált Regionális Operatív Programjának keretében közel 273 ezer euróhoz jutott. A már meglévő közlekedési egységet további 1,5 kilométeres szakasszal bővítenék. Ez érintené a Zdeněk Nejedlý, a Na lúkach, a Poľná, az Andrej Sládkovič, a Ľudovít Štúr és az M. R. Štefánik utcát, majd a Podlužianka patak fölött átívelő függőhídtól húzódna a P. O. Hviezdoslav utcáig. A 287 ezer eurós összköltségű projektből ily módon összefüggően, két keréken is bejárhatóvá válna az ipari övezet és a város másik végén található bevásárlóközpontok közti útszakasz.

Hírdetés

A már elkészített kerékpárút-koncepció alapján a biciklisek számára fenntartott sávokat a meglévő járdákhoz csatlakoztatnák. Az illetékesek arra törekednek, hogy valóban effektív módon valósuljon meg a bicikliutak városi közlekedési struktúrába történő besorolása.

A tervek szerint a jövőben a horhi városrészig, továbbá a Hontvarsány mellett fekvő Margita-Ilona termálfürdőig terjesztenék ki a kerékpárutat, amit a közeli községekkel, Garamkelecsénnyel és Óbarssal is összekötnének. Az edzett helyi kerékpárosok azért is örülnek az alakuló projektnek, mert így könnyebben rá tudnak kapcsolódni a 22,7 kilométer hosszú, 2000-ben kialakított, Óbars és Garamszentgyörgy közötti Garam menti kerékpárútra.

A lévai városi képviselő-testület abban bízik, hogy a kerékpárosok számára kialakított utak egyre több embert ösztönöznek arra, hogy autó helyett inkább a kerékpárt válasszák. Jelenleg a hálózat fejlesztésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás van folyamatban.          


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »