Új interaktív kiállítás mutatja be Aquincum római katonáinak életét

Új interaktív kiállítás mutatja be Aquincum római katonáinak életét

Az egykor Aquincumban állomásozott római hadsereg hétköznapjait élményszerűen interpretáló, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítóteret adtak át szerdán a BTM Aquincumi Múzeum főépületében.

Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása című projekt részeként megvalósult beruházás egyik fő attrakciója az új kiállítótér.

A megépült terem három szekcióból áll, amelyből az egyik az interaktív technológiát alkalmazó virtuális tárlat otthona lesz, egy teremben a római katonasághoz köthető régészeti leleteket mutatják be az érdeklődőknek, míg a harmadik pedagógiai funkciót fog betölteni – közölte az MTI-vel szerdán Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Tájékoztatásuk szerint a látogatóbarát fejlesztés nemcsak hozzáad a múzeum kulturális vonzerejéhez, hanem a látogatók számára lehetővé teszi azt is, hogy a történelem élővé és megtapasztalhatóvá váljon. A kiállítótér ugyanakkor turisztikai események, konferenciák, illetve iskolai programok ideális helyszíne is lehet.

Mint a közlemény emlékeztet, Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat konzorciumvezetőként a Budapesti Történeti Múzeummal (BTM), a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel (MTÜ), valamint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.-vel 2018-ban nyújtott be támogatási kérelmet pályázati felhívásra. A pozitív elbírálás után a projekt támogatási szerződését 2019 októberében kötötték meg.

Hírdetés

A két fő beruházási elem a BTM Aquincumi Múzeum Szentendrei úti látványsétányának kialakítása, valamint a múzeumban meglévő kiállítótér továbbfejlesztése, interaktív megoldásokat tartalmazó kiállítás létrehozása.

A Szentendrei úti látványsétány kivitelezési munkálatai már befejeződtek, a különleges látványelemekben gazdag sétányt teljeskörűen átadták a látogatók számára – idézi fel a közlemény.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a kivitelezés egyik hangsúlyos eleme, hogy a rozsdás vaskerítést impozáns élményfal váltotta fel, amelyhez egy sétány tartozik.

A múzeum Szentendrei úti oldalán kialakított, új elem akár a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkeltheti. A látványsétánnyal nem titkolt cél egyúttal a múzeum „kifordítása” a járókelők és az autósok felé, egyfajta kedvcsinálóként a múzeumlátogatáshoz – hangsúlyozza a közlemény.

A beruházás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 469,05 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával valósult meg, Budapest Főváros Önkormányzata és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pedig további 4-4 millió forinttal járult hozzá a projekthez.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »