Új harang került a Temes megyei nagyszentmiklósi templom tornyába

Új harang került a Temes megyei nagyszentmiklósi templom tornyába

Új konszekrált harangot helyeztek a nagyszentmiklósi Avilai Szent Teréz-templom tornyába október 16-án. Az 1200 kilogrammos harangot daru segítségével emelték be a régi, két helyen megrepedt, ezért már hosszú ideje használhatatlan harang helyére. A munkálatokat az aradi APEL Industries, az osztrák Grassmayr vállalat romániai képviselője végezte.

Az osztrák cég 1599 óta foglalkozik harangöntéssel és felfüggesztő rendszerek (korona, járom) készítésével, továbbá saját harangmúzeummal is rendelkezik.

Az I. világháborút követő évekből származó régi harang a helység történelme szempontjából érdekességnek számít, köpenyén ugyanis szerepel az egykori adományozók neve: a bánsági malomtulajdonos Prohaska család, a város neves patikusa, Peter Bender, Ferdinand „Nandor“ Korber kisvállalkozó, a sváb Thomas Röhrich, Johann, Peter Kyri, Peter Grünn vagy Stefan Haller (akinek neve a harangon Haller Pistike formában olvasható).

A nagyszentmiklósi templomot a gróf Nákó család építtette, és 1824. október 17-én Kőszeghy László püspök szentelte fel Avilai Szent Teréz tiszteletére. A helyi közösség így 2024-ben ünnepli majd felszentelésének 200. évfordulóját. A jubileum évéig Andó Attila helyi plébános szeretné teljes egészében felújítani a templom tornyában lévő harangok függesztő- és lengőszerkezetét is.

Hírdetés

Megjelent: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 29. évf. / 7220 sz., Bukarest, 2021. november 16., szerda, 5. oldal.

Fordítás: Temesvári Püspökség Sajtóirodája

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Octavian Marian Hapca

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »