Új gyűjteményi tárgyak láthatók a Füleki Városi Honismereti Múzeumban

Új gyűjteményi tárgyak láthatók a Füleki Városi Honismereti Múzeumban

A Katalinhutai üveggyár termékei, a múlt század művészeti és használati tárgyai, az egykori füleki zománcgyár termékdarabjai, fajátékok – csakhogy néhány érdekes kiállított tárgyat említsünk a Füleki Vármúzeum legújabb gyűjteményéből, melyet a Városi Honismereti Múzeumban állítottak ki.

A tárlaton megtekinthetők a régió terepbejárásain gyűjtött legérdekesebb, különböző korokból származó régészeti leletek, a somoskői vár mentőásatása során előkerült tárgyak, valamint az intézmény jogelődjének gyűjteményéből eltulajdonított középkori füleki kerámia is. De helyet kaptak Bacskai Béla munkái, valamint helybéli és a térség szempontjából jelentős családok hagyatékából származó dokumentumok, fényképek, népviseletek. Illés Gábor, a Füleki Vármúzeum munkatársa portálunknak elmondta, a múzeum harmadszor szervez kiállítást ilyen tematikában.

Két nagyobb anyagot emelnék ki a kiállításból. A Szlovák Művészeti Alap támogatásával, Ladóczki Vilmos magángyűjteményéből sikerült megvásárolni egy üveggyűjteményt, ami a 19. század második feléből és a 20. század első feléből származik. A másik anyag pedig a füleki zománcgyárhoz kötődik. Láthatóak a gyár kezdeti időszakából származó, az első védjeggyel ellátott zománctermékek, de nagyon érdekesek például a füleki játékok is, amik szintén a gyárban készültek a második világháború időszakában, vagy az exportra készített, közel-keleti és afrikai tematikával díszített zománcfazekak is”

Hírdetés

– részletezte Illés Gábor.

A Füleki Vármúzeum tevékenységi körébe tartozik a régészeti feltárás is. Az intézmény régészei ezt javarészt Füleken végzik, de a környező települések kutatásaiban is részt vesznek.

„Az ipolygalsai templomban nemrégiben zajló feltárásból származik az értékes, 16. századi arany és ezüst pénzérméket tartalmazó kincslelet, melynek fotóit szintén ezen a kiállításon mutatjuk be” – tette hozzá Illés, azzal, hogy a leletanyag a Szlovák Nemzeti Múzeum Történelmi Múzeumában van elhelyezve egy trezorban, és konzerválására vár.

A Városi Honismereti Múzeum 1994 óta működik a helyi Vigadó épületében. 2014-ben, az akkori megnyitó 20. évfordulóján nyílt meg az intézmény „A füleki pálmától a világhírű kakasig” című új állandó kiállítás. A jubileum alkalmából nyílt meg az időszaki kiállítás, melyen az elmúlt években állományba került, különleges szerzeményekből mutat be válogatást. A tárlat május 10-ig látható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »