Új Csernobil Ukrajnában?

Új Csernobil Ukrajnában?

Kelet-Ukrajnában folytatódik a harc. Szakértők úgy vélik, hogy fennáll egy nagyszabású technogén katasztrófa veszélye.

Ennek okául szolgálhat, például, ha egy lövedék radioaktív hulladéktárolóba, rák kórházba, vagy a klórral működő víztisztító berendezésbe talál.

Az egyik lehetséges veszélyforrás az atomerőmű. Ukrajnában öt ilyen erőmű van, köztük a hírhedt Csernobili Atomerőmű is. Jelenleg négy atomerőmű működik: Zaporozsjéban, Hmelnyickijben, Rivnében, valamint a Dél-ukrajnai Atomerőmű.

A harci övezet közelében, Dnepropetrovszkban és Harkivban található a radioaktív hulladéktároló. Szakértők úgy vélik, hogy „csak egy véletlen lövedék is elég ahhoz, hogy egy új csernobili zóna alakuljon.”

Délkelet-Ukrajnában több száz egészségügyi intézmény van, ahol radioaktív forrásokat használnak. Ezek Luhanszkban, Donyeckben, Jenakijevóban, Gorlovkában, Mariupolban, Kramatorszkban és más városokban találhatók. Donyeck, Luhanszk és Zaporozsje megyében több mint 570 kórházban és klinikában speciális eszközöket használnak a diagnosztikában és a sugárkezelésben.

Hírdetés

„Ha megrongálnak egy ilyen berendezést, akkor a benne lévő kobalttól az ember egy perc alatt hal meg akut sugárbetegségben. Ha a radioaktív jód folyóba kerül, akkor ez ökológiai katasztrófa” – mondja Dmitrij Fomin szakértő.

A Nukleáris Energetika Biztonságos Fejlesztése Intézetének szakértői úgy vélik, hogy abban az esetben, ha szétbombázzák a Luhanszki Kórházat, kobalt és irídium a légkörbe kerül, a radioaktív csóva több száz kilométerre terjed. Ebben az esetben a háttérsugárzás-növekedés kimutatható lesz Európában is.

Egy másik potenciális fenyegetés a vegyipar. Baleset vagy tűz esetén egy vegyi üzemnél használt anyagok erős robbanáshoz vezethetnek. 2013 tavaszán az Egyesült Államokban, műtrágya üzemben ammónium-nitrát robbant fel. Sokan meghaltak, több tucat ember megsebesült. Ha Gorlovkában, a Sztirol gyárnál tűz keletkezik, ez az ammónia kibocsátáshoz vezet, amikor pedig az ember ammónia felhőbe kerül, nincs esélye, hogy életben marad, különösen a meleg időben, szélcsendben.

Technogén katasztrófa okául szolgálhatnak a klórral működő víztisztító berendezések is. Igor Sztrelkov a DNK hadseregének parancsnoka a Twitteren már felhívta a figyelmet arra, hogy a donyecki és luhanszki víztisztító állomások elleni rakétatámadások esetén hatalmas mennyiségű klór szabadul ki.

„Ez a klór elég lesz ahhoz, hogy minden életet pusztítson hatalmas területen. Az áldozatok száma több tízezer, vagy talán még ennél is több lesz” – mondta Sztrelkov


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »