Ügyészség: Lučanskýt nem ölte meg senki. Tényleg öngyilkos lett

Ügyészség: Lučanskýt nem ölte meg senki. Tényleg öngyilkos lett

Nyitókép: SITA

Az eperjesi kerületi ügyészség kizárta a külső beavatkozást a korábbi országos rendőrfőnök,  Milan Lučanského halála ügyében. Mindez a kiterjedt nyomozás eredményeiből következik, tájékoztatott Pavol Matija eperjesi kerületi ügyész.

Az ügyész elutasította a sértettek képviselőinek panaszait a a vádemelés leállítására vonatkozó határozata ellen. A büntetőeljárást Lučanský sérülésével kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt zajlott. A Smer kormányzat országos rendőrfőnöke 2020. december 29-én az eperjesi börtönben szerzett sérülést (szerk. megj. Felakasztotta magát), aminek következtében egy nappal később meghalt. Vizsgálták a korábbi, december 9-i szemsérülésének okait is, melyre a rózsahegyi kórházban meg is műtötték.

Lučanský öngyilkosságát a Smeres éra közéleti szereplői igyekeztek politikai célokra kihasználni, elhitetve az emberekkel, hogy védencük, aki súlyos korrupciós és hatalommal való visszalésses ügyekbe keveredett, nem önkezével vetett véget életéne.

„A nyomozó leállította a büntetőeljárást. Matija elmondta, hogy a sérülések valóban megtörténtek, de semmilyen külső hatás azt nem idézte elő. Így az ügyben minden vádemelést leállítottak. A nyomozó és az ügyész kijelenti, hogy idegenkezű cselekedet nem történt. Tehát nem került elő olyan tény, amely alapján büntetőjogi felelősségre lehetne következtetni az intézet tagjaival szemben”

 

Hírdetés

– tette hozzá a kerületi ügyész.

Mint Marek Švagerko ügyész hozzátette, összesen 87 tanúkihallgatást, három tanú szembesítést és négy szakértői kihallgatást végeztek. Mindkét eseményről rekonstrukciót végeztek, két vallomás-ellenőrzést, nyomozási kísérletet, két helyszíni szemlét, melynek során 3D-s szkennelő berendezést is alkalmaztak. Három sértettet meghallgattak, átvizsgálták a kamerarendszert, ahonnan felvételeket importáltak. A számítógépes adatokat is ellenőrizték. Együtt 13 szakértői vizsgálatot és egy szakvéleményt végeztek. „Minden nyomozati cselekmény eredményét a 2885 oldalas nyomozati akta tíz kötete tartalmazza.

Matij szerint minden bizonyíték megerősíti, hogy Lučanský egyedül volt a cellában a tragikus esemény idején, és a nap folyamán senki sem ment be hozzá. Este még élt, és vacsora közben tévét nézett. Mivel a vacsoráját nem vitte el, az őrök a cellát kinyitva egy kabáttal a nyaka körül, kezeit a feje fölött találták meg. A bírósági jelentések és a boncolási jegyzőkönyv szerint a volt rendőrfőnök felakasztotta magát és megfulladt. A bizonyítékok az előző szemsérülés esetében is egyértelműen kizárták valaki más hibáját.

„Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ennek a tragikus eseménynek a körülményeit tárgyilagosan kivizsgálják, hogy ne merüljenek fel felesleges kérdések, és ezzel a témával ne éljenek vissza politikai célokra. Garantálom, hogy a nyomozást pártatlanul és minden külső befolyás nélkül folytatták le”

– mondta Matija.

SITA/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »