Úgy tűnik Magyarország megtalálta a megoldást az olajtranzit problémájára

A Mol a megfelelő megállapodásokat jó eséllyel meg tudja kötni annak érdekében, hogy ne blokkolják az Ukrajnán keresztül Magyarországra érkező kőolaj-szállításokat – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

fogalmazott Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A miniszter szerint a helyzet most úgy áll, hogy a Mol a megfelelő megállapodásokat jó eséllyel meg tudja kötni. Ez technikailag azt fogja jelenteni, hogy bár költségesebb lesz a szállítás, és a kockázat is a Molé az orosz-ukrán határtól, de van olyan jogi megoldás, amellyel biztosítható hosszú távon a kőolaj ellátás a tranzit szempontjából veszélyeztetett vonalon.

Reméljük, hogy valóban mindaddig, amíg a háború tart és amíg az energia beszerzés és ellátás Európában mindenhol a legfontosabb kérdések közé tartozik, addig ezzel a megoldással tudjuk Magyarország kőolaj ellátását és energia biztonságát garantálni

mondta Gulyás Gergely.

Egyébként Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán már jelezte, hogy célegyenes felé közelítenek a magyarországi kőolajellátás hosszú távú garantálását célzó tárgyalások, noha az Európai Bizottság nem tett semmit a magyar és a szlovák energiabiztonságot is veszélyeztető ukrán intézkedések ellen.

Hírdetés

„Sajnos az Európai Bizottság továbbra is elfogadhatatlanul viselkedik abban a kérdésben, amely annak kapcsán állt elő, hogy Ukrajna a Lukoil orosz olajvállalat szállításait Magyarország és Szlovákia irányába gyakorlatilag megtiltotta”

vélekedett. Szijjártó Péter ennek kapcsán rámutatott, hogy ez az ukrán lépés jelentősen befolyásolja Magyarország kőolajellátását, ezért a brüsszeli testületnek fel kellene lépnie.

„Ukrajna és az Európai Unió között van egy társulási megállapodás, amelynek értelmében Ukrajna nem gátolhatja az energiahordozók tranzitját az európai uniós tagországok irányába”

emlékeztetett.

„Gőzerővel zajlanak azok az egyeztetések, amelyek hosszú távon biztosítani tudják Magyarország kiegyensúlyozott kőolajellátását az ukrán intézkedés dacára, s annak dacára, hogy az Európai Bizottság nem segít nekünk”

közölte Szijjártó azzal, hogy a tárgyalások már a célegyenes felé közelítenek, így elmondható, hogy a rövid- és középtávon alkalmazott átmeneti intézkedések mellett hosszú távon is garantálni tudják majd Magyarország kőolajellátását „a kijevi és a brüsszeli intézkedések, ill. nemtörődömség dacára”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »