Ugorhat a kétharmad

Ugorhat a kétharmad

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ugyanakkor a választási bizottság elrendelte a budapesti 15-ös országgyűlési egyéni választókerület két szavazókörében leadott szavazatok újraszámlálását.

Elrendelte a budapesti 15-ös (XVIII. kerületi) országgyűlési egyéni választókerület két szavazókörében leadott szavazatok újraszámlálását szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság eredménymegállapító határozata ellen Kunhalmi Ágnes, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP képviselőjelöltje nyújtott be fellebbezést a törvényes határidőn belül.

Erre hivatkozik

Hivatkozott arra, hogy a választókerület 40-es számú szavazókörében a szavazatszámláló bizottság (szszb) tagjának nyilatkozata szerint olyan szavazatokat is érvényesnek fogadtak el, amelyeken csak alá volt húzva a jelölt neve, de nem volt a neve melletti karikában két egymást metsző vonal. A 10-es számú szavazókörben pedig – szintén az szszb-delegált nyilatkozata szerint – több olyan szavazat is érvénytelen lett, amelyen a választópolgár feketén fogó tollal nyilvánította ki akaratát.

A bizottságban vita volt arról, elrendeljék-e a szavazatok újraszámlálását. Sárhegyi Zoltán (Fidesz-KDNP-delegált) és Tóta Áronné (választott tag) egyaránt amellett érvelt, hogy ne legyen újraszámlálás. Azt mondták, a szavazóköri jegyzőkönyvek aláírásakor a delegáltaknak nem volt észrevételük, a két nappal későbbi nyilatkozatok így nem vehetők figyelembe.

Az ellenzék kiáll mellette

Szabó Miklós, az LMP delegáltja ugyanakkor amellett érvelt, hogy a választásokba vetett bizalmat erősíti a voksok újraszámlálása. Ezen a véleményen volt Borbély Andrea (Jobbik) is, aki szerint a fellebbezést benyújtó a rendelkezésére álló eszközökkel próbálta bizonyítani igazát, a testület nem teheti meg, hogy minősíti a tanúnyilatkozatok hitelességét. Litresits András, az MSZP-Együt-PM-DK-MLP delegáltja szintén a szavazatok újraszámlálása mellett érvelt.

Az NVB úgy határozott, a 40-es számú szavazókörben újraszámolják valamennyi érvényes szavazatot annak megállapítására, hogy van-e közöttük érvénytelen, valamint megvizsgálják a 10-es szavazókör érvénytelen szavazatait, hogy van-e közöttük érvényes.

Kunhalmi Ágnes fellebbezésében kérte azt is, hogy valamennyi, szavazatszámlálási bizottsági döntéssel érvénytelennek minősített szavazólap érvényességét még egyszer vizsgálják meg, de ezt az NVB nem fogadta el, mert az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP képviselőjelöltje kéréséhez bizonyítékot nem terjesztett elő.

Kunhalmi és Kucsák fej fej mellett haladtak

A 15-ös választókerület az egyike volt az úgynevezett billegőknek, ahol a pártok jelöltjei fej fej mellett haladtak. A pestszentlőrinc–pestszentimrei választókerületben, közigazgatásilag a XVIII.-ban eredetileg az ellenzék színeiben Simon Gábor, az MSZP bukott elnökhelyettese indult volna.

A szocialisták a diploma nélküli Kunhalmi Ágnessel pótolták Mesterházy egykori emberét, aki a 15-ös választókerület április 6-án este összesített eredményei szerint 20 082 szavazatot kapott. A Fidesz–KDNP-s Kucsák László pedig 20 104 voksot. Ezt követően a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait április 12-én szombaton bekeverte a szavazatszámláló bizottság a választókerület 34. számú szavazókörének voksai közé. (Azokat, amiket április 6-án nem számoltak össze.)

Hírdetés

Az április 12-én született eredmény
Az április 12-én született eredmény

A szavazatszámláló bizottság összesítése szerint a Fidesz–KDNP-s Kucsák Lászlóra 546-an, míg Kunhalmi Ágnesre, a baloldali összefogás jelöltjére 508-an szavaztak a felbontott urnák összeszámlált szavazatai alapján. Tehát az április 12-én megszámlált szavazatok alapján, a most elrendelt újraszámlálást megelőzően Kucsák László 20 650, Kunhalmi Ágnes 20 590 voksot szerzett a választókerületben.

Ez azért jelentős dolog, mert Kucsák László azzal, hogy győzött, bebiztosította a kormánypártok kétharmados többségét, és persze a 133 mandátumot a parlamentben. Most, hogy elrendelték a voksok újraszámlálását, ez akár borulhat is.

51-gyel több érvényes szavazat

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A kézi számlálás eredményeként további 51 szavazatot lehetett érvényesnek elfogadni a szkennelt számokhoz képest. Ennek oka, hogy a választók zöld tollal töltötték ki a szavazólapot, és ezt a szkennelőgép nem tudta felismerni, de a kézi számláláskor egyértelművé vált, hogy ezek érvényes szavazatok – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a testület előtt. Az érvényes szavazatok száma így 128 429-re nőtt.

Patyi András bizottsági elnök már hétfőn rávilágított, hogy ma meglesznek az eredmények. A 128 ezer érvényes levélszavazatot – a gyors eredménymegállapítás érdekében – már  hétfőn beszkennelték, és az eredményét tájékoztató jelleggel már feltöltötték a választási informatikai rendszerbe. Ismert, a levélben szavazás jogi – jogorvoslattal megtámadható – eredményét akkor tudják megállapítani, ha befejeződik a levélszavazatok kézi számlálása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »