Tusványosi kijelentését elítélték, de Orbán Viktort nem marasztalták el

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem szankcionálható Romániában az egyesek által rasszistának bélyegzett, júliusban, Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt – állapította meg szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott előadásában beszélt arról, hogy a magyarok nem akarnak „kevertfajúvá” válni.

A testület azzal indokolta határozatképtelenségét, hogy a magyar kormányfő diplomáciai mentességet élvez Romániában. Ugyanakkor a bukaresti testület nyilvánosan elítélte Orbán Viktor kijelentéseit, amelyek a tanács szerint „faji alapon ellenséges, lealacsonyító és megalázó hangulatot keltettek egyes emberek ellen”.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke még augusztusban leszögezte a Krónikának, hogy álláspontja szerint a magyar kormányfő diplomáciai mentességet élvez, így a tanács nem indíthat eljárást tusványosi kijelentései miatt. Asztalos a Krónika kérdésére akkor elmondta, a hatályos törvények értelmében a tanács minden panaszt kivizsgál.

Hírdetés

„Én továbbra is fenntartom ugyanakkor a véleményemet, hogy egy állam képviseletében jelen lévő személyek – az államfő vagy a miniszterelnök, miniszterek – a nemzetközi közjog értelmében jogi mentességet élveznek, függetlenül attól, hogy magán- vagy hivatalos látogatáson vannak egy külföldi államban. Ez a nemzetközi közjog alapján az illető állam szuverenitását védi, nem a konkrét személyt” – szögezte le a jogász végzettségű elnök. Ez azt jelenti, hogy más állam jogi eljárása során nem idézhetők be bíróságra vagy más hatóság elé.

A magyar kormányfőt Alexandru Muraru nemzeti liberális párti (PNL) képviselő jelentette fel a CNCD-nél. A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen (Tusványos) elhangzott előadásában a miniszterelnök elmondta: szerinte szemfényvesztés, a fogalmak szándékos összekeverése az internacionalista baloldalnak az az állítása, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. „Az európai és Európán kívülről érkező népek kevert fajú világát nem lehet párhuzamba állítani azzal a helyzettel, amikor Európán belül élő népek keverednek össze egymással” – mutatott rá Orbán Viktor. „Például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke” – fogalmazott. A miniszterelnök hozzátette: a magyarok nem akarnak „kevertfajúvá” válni, de a következő generációkat már arra kell felkészíteni, hogy a folyamatosan Európa felé mozgó iszlám civilizáció terjeszkedését már nemcsak déli, hanem a nyugati határon kell megállítani, megoldva a Nyugatról menekülő keresztények befogadását is.

Kijelentése miatt számos román – kormánypárti és ellenzéki – politikus rasszizmussal vádolta Magyarország miniszterelnökét, és helytelenítette, hogy Orbán Viktor Románia területén fejti ki véleményét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »