Türelemre intik az érsekújvári és térségbeli vonattal utazókat

Türelemre intik az érsekújvári és térségbeli vonattal utazókat

Türelemre intik az érsekújvári és térségbeli vonattal utazókat Száz Ildikó2023. 01. 10., k – 14:19 Érsekújvár |

Nagyszabású felújítási munkálatok miatt, melyeket követően gördülékenyebbé és biztonságosabbá válik a vasúti forgalom, türelemre inti az utasokat a Szlovák Vasúttársáság vezetése. A még 2021-ben lebonyolított közbeszerzési eljárást követően, a közlekedésügyi tárca idén mintegy 62 millió eurót szán két vasúti szakasz átfogó korszerűsítésére.

A vasúti hálózat felújítása első körben az Érsekújvár és Tótmegyer, valamint Tardoskedd közti szakaszokat érinti, a munkálatokat e hét elején kezdték meg. A modernizálást követően, a váltók lecserélése, illetve a jelenlegi infrastruktúra teljes felújítása után, ezeken a vasúti szakaszokon felgyorsul a vonatközlekedés, és eléri az óránkénti 140 kilométeres sebességet.

Több hónapig tartó munkálatok

Hírdetés

A január 9-én kezdődő karbantartás során mintegy 7,7 kilométeres szakaszt újítanak fel Érsekújvár és Tótmegyer vasútállomása között, ezt a közlekedési szakaszt elsősorban a Pozsony és a Párkány között ingázók ismerik leginkább. Várhatóan május derekáig tartanak a munkálatok a kettes számú sínpáron. Az érsekújvári és tótmegyeri vasútállomások között található Lajoshalma vasúti megállója, ahol modern elektronikai felszereléssel látják el az átkelőhelyet, végre sorompót helyeznek ki az átkelőhelyhez a gépkocsivezetők nagyobb biztonsága érdekében. Várhatóan a nyári hónapokban kerül sor a mintegy tíz kilométeres szakasz felújítására az érsekújvári járásbeli nagyközség vasútállomásánál, Tardoskedd és Vágtornóc között. Az említett szakaszon az első fázisban az egyes számú sínpárt korszerűsítik a munkások. A két község között található a mintegy hétszáz lakosú Jattó vasúti megállója, amelyet szintén korszerűsítenek a beruházás keretében. Hozzávetőlegesen tíz kilométer hosszú szakaszról van szó. A javítási munkálatok miatt az utasoknak legalább tíz perces késéssel kell számolniuk az említett szakaszokon. A gyorsvonattal vagy személyvonattal utazókat érintik a több hónapra szóló változások három járási székhely között, az Érsekújvár, Vágsellye és Galánta közötti vasúti szakaszokon. A vonatkésések miatt az egyes csatlakozások is késve indulnak Érsekújvárból, Komárom, Párkány és Nagysurány irányába.

Konkrét változások

A REX gyorsított személyvonatok menetidejének változásáról a Szlovák Vasúttársaság pontos tájékoztatást nyújtott a lakosoknak. Ebből kiderül, hogy az Érsekújvárból eredetileg 5.52 órakor Pozsonyba induló vonat a javítási munkálatok idején 6.14 órakor indul. Pozsonyból a 6.34 órakor induló vonat a hivatalos menetrend szerinti idő, azaz 7.46 óra helyett 8.13 órakor ér be Érsekújvárba. A délután induló vonatok utasainak is számítaniuk kell több hónapon át a késésekre. Személyvonat Galántáról Érsekújvár irányába 3.54 órakor indul és 4.55 órakor ér be Érsekújvárba. Eredetileg 4.17 óra volt az indulás ideje. Új, úgynevezett pótlóvonat indul a Galánta és Érsekújvár közti szakaszon, amelyet 6.10 órakor indítanak Galántóról és 6.55 órakor ér be az érsekújvári vasútállomásra.

Hasonlóan nagyszabású felújítási munkálatokra kell számítaniuk a Lipótvár, más néven Újvároska (Leopoldov) és Galgóc között vonattal közlekedőknek is az idei év folyamán. Az érintett utasok pontos, minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaphatnak IDE kattintva.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »