Tüntettek a gazdák: A dán sertéstelepek tönkreteszik a környezetet és az ivóvizet Dél-Szlovákiában (Képek, videó)

Tüntettek a gazdák: A dán sertéstelepek tönkreteszik a környezetet és az ivóvizet Dél-Szlovákiában (Képek, videó)

Nyitókép: Körkép.sk

Ismét összefogtak a kelet-szlovákiai és a felvidéki magyar gazdák, hogy rámutassanak az agrárágazat problémáira. Pénteken délelőtt a Komáromi járás Nagykeszi településen levő DAN Farma sertéstelep elé hívták össze a sajtó képviselőit.

Patrik Magdoško, Pikáli Róbert és František Oravec a Gazdakezdeményezés (Iniciatíva pľnohospodárov) képviseletében, valamint a környékbeli magyar gazdák a dán sertéstelepek környezetszennyező hatásaira hívták fel a figyelmet.

A nagykeszii DAN Farma csak az egyik, az országban, főleg Dél-Szlovákiában tevékenykedő mintegy tucatnyi hasonló, dán kézben levő sertéstelep közül, melyek tevékenysége tűrhetetlen állapotokat eredményez a lhelyiek számára.

A földekre kihordott hatalmas mennyiségű húgylé szennyezi az ivóvizeket, mindezt az ország legnagyobb, pótolhatatlan és jó minőségű ivóvíz tartaléka fölött.

A dán sertéstelepek több tízmillió liter vizet fogyasztanak évente, melyen nagy része húgylé formájában visszakerül a földekre, onnan pedig beszivárog a talajvizekbe. Az eredmény, hogy több településen ihatatlanná vált az ivóvíz nemcsak a kutakból, hanem a vezetékekből is.

Az ilyen sertéstelepek ráadásul óriási bűzt árasztanak, mely szinte kibírhatatlan a környező falvak lakossága számára. Elértéktelenednek az ingatlanjaik, nyáron alig tudják kinyitni az ablakokat.

Patrik Magdoško, a mai tüntetés egyik szervezője elmondta, hogy felháborító, hogy amíg Magyarországon, ahol hat méteres mélységben van talajvíz, a dánhoz hasonló technológia alkalmazása tiltott, addig a Csallóközben és más dél-szlovákiai járásban, ahol sokszor másfél méter mélyben van csak a talajvíz, a hatóságok engedélyezték. Miközben tudják, hogy szennyezi a környezetet.

František Oravec kelet-szlovákiai gazda ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a dán cég szalma és egyéb aljazás nélkül vizes eljárással neveli a disznókat, amelyek gyorsan, alig három hónap alatt elérik a 110 kilós vágósúlyt. Így a húgylé is elfolyik, ami nagyon kárs a környezetre.

Pikáli Róbert elmondta, hogy egyik követelésük, hogy az állami intézmények legalább olyan szigorral ellenőrizzék a külföldi gazdákat is, mint a hazaiakat. Rámutatott arra, hogy a pótföldek kiadása nemcsak a felvidéki magyar gazdákat érinti hátrányosan, hanem az egész országban nagy problémát jelent. Késik a területrendezés, a mezőgazdasági földterület nagyon fel vannak aprózva, jogos tulajdonosaik pedig nem tudnak hozzájutni a földekhez, mivel a nagy agrovállalatok nem hajlandóan kiadni azokat használatra.

Míg kelet-Szlovákiában a kormányzati hatalomhoz közeli oligarchák irányítanak, addig Dél-Szlovákiában a dánok keserítik meg a lakosok és a kisgazdák életét. A földterület birtoklása miatt több bírósági ügy is zajlik helyi magyar kisgazdák és az anyaországuktól és a szlovák államtól is zsíros támogatásokat igénylő dánok között.

Patrik Magdoško ezzel kapcsolatban elmondta, hogy meg nem erősített hírek szerint a jelenlegi mezőgazdasági miniszter, Gabriella Matečná férje is egy ilyen dán cégnek a tanácsadója.

Hírdetés

„Az állami gépezet évtizedek óta likvidálja a kisgazdákat. A nagyvállalatokat és a külföldieket támogatja a hazaiak helyett, amivel ellehetetleníti az agrárágazatot az országban,“ tette hozzá a tüntetésen szintén részt vevő Anton Vdovjak, aki az ország északkeleti részén gazdálkodik.

„Az állam folyamatosan kitolja a területrendezést, amivel elértékteleníti a földet. Ha ez meglenne, a földnek olyan értéke lehetne, mint Ausztriában vagy Németországban, így az állami támogatásra hajtó agro oligarchák sem tudnának olyan könnyen földterületekhez jutni. Jelenleg ugyanis a kicsik kárára kihasználják az átláthatatlan viszonyokat,“ tette hozzá Oravec.

A Körkép.sk megszólaltatta a tüntetésen részt vevő helyi lakoskat is. NEvük elhallgatását kérő nagykesziiek elmondták, hogy a helyi dán megérkezése óta leromlott az élet a faluban. Gyakran kibírhatatlan bűz van a településen, és tartanak attól is, hogy a földekre kihordott húgylé beszennyezi az ivóvizüket.

A tüntetés képei:

A tüntetés élőben rögzített videója:

Körkép.sk

Szöveg és élő videó: Király Zsolt

Képek, videó: Komjáthy Lóránt, Komjáthy Petőcz Andrea


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »