Túl a román vizsgán (Érettségi)

Túl a román vizsgán (Érettségi)

A magyar diákok számára sem volt túlságosan nehéz a tegnapi román érettségi, csupán az volt a meglepő, hogy két évvel ezelőtt is a komédia-műfaj jellemzőinek és szereplőinek ismerete volt a hangsúlyos harmadik tétel kulcsa.

Az első írásbeli próbán 1031-en vettek részt, a beiratkozottak közül heten hiányoztak. Az idei végzősöktől közel háromszázan nem is jelentkeztek az érettségire (majdnem fele-fele arányban a nappali, illetve az esti osztályok végzettjei).

Hírdetés

A román nyelv és irodalom vizsgán az első tétel (feladatok egy Nicolae Iorga-szöveg alapján) és a második tétel (egy adott  Cezar Petrescu-mű elbeszélő jellegének bizonyítása) szaktól függetlenül egyforma volt, míg a harmadik tétel különbözött a reál és a humán szakon: előbbieknek a komédia jellemzőit betartva kellett esszét írniuk, utóbbiaknak egy tanult komédia szereplőjét jellemezve kellett esszét fogalmazniuk.

Ma a reálosok matematikából, a humán szakosok történelemből vizsgáznak, szerdán a választott tárgyból, csütörtökön magyar nyelv és irodalomból tartanak írásbelit. Az elmúlt évekhez hasonlóan a dolgozatokat más megyében javítják, értesülésink szerint a háromszéki érettségizők dolgozatait Hargita megyében. A Kovászna megyei két javítóközpontban a brassói dolgozatokat értékelik. Az eredményeket idén is egyedi azonosítókkal, nevek nélkül teszik közzé.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »