Tudományos videótartalmak középiskolásoknak – Várja a fiatalokat a Pázmány Bölcsész Junior Egyetem

Tudományos videótartalmak középiskolásoknak – Várja a fiatalokat a  Pázmány Bölcsész Junior Egyetem

Az Intro ad facultatem című középiskolai programcsomag keretében megvalósuló Pázmány Bölcsész Junior Egyetem egy egész tanéven keresztül (novembertől júniusig) tartó program középiskolás fiatalok számára, melynek elsődleges célja közelebb hozni ezt a korosztályt a humán tudományok és a Pázmány BTK világához. Az idei előadások a béke témáját járják körül.

A Pázmány Bölcsész Junior Egyetemen résztvevő hallgatók a program során hónapról-hónapra olyan – stúdiókörülmények között elkészített – tudományos-ismeretterjesztő videótartalmakhoz juthatnak hozzá, amelyekben az oktatók és a felkért előadók egy-egy – a bölcsészkaron is oktatott tudományterületet igyekeznek közelebb hozni a fiatalokhoz.

A 2023/24-es tanévben a Pázmány Bölcsész Junior Egyetem előadásainak középpontjában a béke humántudományi megközelítései állnak. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) elsősorban fiatalokat megcélzó programja során a kar oktatói saját tudományterületük irányából közelítik meg a béke különféle aspektusait. Szó esik a kommunikáció és a konfliktuskezelés fontosságáról; a nemzetközi szervezetek és békerendszerek működéséről és történetéről, a Szentszék békemissziós külpolitikájáról, továbbá a Nyugat folyóirat béke témájú verseiről is.

Az idei szezon során eddig megjelent előadások:
• Radetzky András (Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet) – A kommunikáció a társadalmi béke szolgálatában;
• Kiss Amarilla (Nemzetközi és Politikatudományi Intézet) – United for Peace, avagy a békefenntartás a nemzetközi jogban;
• Guitman Barnabás (Történettudományi Intézet) – A modern diplomácia kezdetei

Hírdetés

Az előadásokat elsősorban a középiskolák 9–12. évfolyam tanulói számára ajánlják, illetve bárki számára, aki érdeklődik a humán tudományok iránt. Az előadásokon való részvételhez nem szükséges jelentkezni, ugyanis a YouTube-on mindenki szabadon megtekintheti a videókat.

Az utóbbi három tanév során körülbelül 2000 fiatal kapcsolódott be a Pázmány Bölcsész Junior Egyetem előadásaiba, melynek gondolata 2016 óta van jelen a PPKE BTK-n: 2017-ben és 2018-ban Junior Nyári Egyetemre, 2021 óta pedig Online Junior Egyetemre hívják a középiskolás korosztályt. A program célja minél több fiatal számára bemutatni, hogy a karon oktatott tudományterületek nem elvont elméleti kategóriák, hanem a mindennapi életünk megértésében segítő értelmezési keretrendszerek.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »