Trump elszánt küzdelme

Trump elszánt küzdelme

Nincs könnyű helyzetben Donald Trump volt amerikai elnök, hiszen negyedszer is vádat emeltek ellene. Vajon kimászik ebből a helyzetből, vagy örökre búcsút inthet az elnöki álmainak?

Az Egyesült Államokban jövőre választást tartanak. Így érthető, hogy a két legerősebb párt, a Demokrata és a Republikánus párt már most mozgósítanak, illetve keresik a legmegfelelőbb jelöltet az elnöki pozícióra. Egy korábbi írásomban a Demokrata párt esélyeit latolgattam, miszerint a náluk nehezen találni kihívót, idős kora ellenére Joe Biden a legesélyesebb jelölt.

A Republikánusoknál annyiban más a helyzet, hogy többen is tolonganak az elnökjelölti pozícióért, ám Donald Trump helyzete egy kicsit megnehezíti a dolgot, hiszen a volt elnök ellen többször is vádat emeltek, a jövője így bizonytalan, ám ennek ellenére nem veszített a népszerűségéből.

Mindenesetre a republikánus párt tévévitái már elkezdődtek, és ahogy Trump, ahogy már korábban is jelezte, nem vett részt azokon. A közösségi oldalára azt írta ki, hogy a nyilvánosság számára ismert az ő személye, tudja, hogy milyen kaliberrel bír, ezért tartotta indokoltnak a távolmaradást. Ez egyfajta taktika is lehet Trump részéről, ugyanis amíg nem tisztázódnak az ügyei, addig nem szeretne támadási felületet adni a párton belüli konkurenciának.

A tévévitán egyébként megjelent Ron DeSantis floridai kormányzó, Mike Pence volt amerikai alelnök és Nikki Haley korábbi ENSZ-nagykövet is. Rajtuk kívül még részt vett néhány jelölt, ám az említettek a legesélyesebbek az elnöki jelöltségre.

Hírdetés

A gazdasági, migrációspolitikai és egyéb más témák mellett a vitázók beszéltek Donald Trump távolmaradásáról is. Ez azért érdekes, mert bár a republikánus párton belül is vannak törésvonalak és feltűnnek olykor olyan nevek, mint Ron DeSantis kormányzó, vagy a korábbi alelnök, Mike Pence, az vitathatatlan tény, hogy még mindig Donald Trump a legesélyesebb jelölt a párton belül.

A felmérések szerint ugyanis a volt elnök 50 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik. Jelenleg a legnagyobb kihívója Ron DeSantis, aki jócskán le van maradva, támogatottsága mindössze 15-16 százalék. Ez is azt jelzi, hogy a republikánus táboron belül elég egyértelmű Donald Trump pozíciója.

Igen ám, csakhogy a probléma ott van, hogy Trumpnak meg kell birkóznia az igazságszolgáltatással. A republikánusok legnépszerűbb politikusa természetesen ezt tudja kezelni, a szimpatizánsai és a választói bázisa is mind mögötte áll. A bűnvádi eljárásba aligha tud beleszólni, a döntést a bíróság hozza meg.  A jogászok között is nagy a vita, hiszen többen azzal érvelnek, hogy Trump nem lehet újra elnök, mert megpróbálta megváltoztatni a 2020-as elnökválasztás eredményét Georgia államában. Az alkotmány 14. kiegészítésére hivatkoznak, amely alapján nem szükséges megvárni a büntetőjogi ítéletet ahhoz, hogy kizárják őt az elnökválasztási versenyből. Ugyanakkor ezzel nem minden jogtudós ért egyet, több szakember szerint az amerikai legfelsőbb bíróságnak kell döntenie a kérdésről. Nem egyszerű megítélni a helyzetet, ráadásul az ügyész az elmúlt napokban idézte be a vádlottakat. A bírósági tárgyalás pedig jó esetben is csak fél éven belül kezdődhet el, vagyis a választásokig nehezen elképzelhető, hogy az ügy lezárul.

Trump kampánycsapata azonban már most mozgósít, a különböző platformokon már azt hangoztatják, hogy a vádemelés politikai indíttatású, és ez mélyen aláássa a demokrácia veszélyeit.

Trump ellen ezenkívül még három bűnvádi eljárás is zajlik. Ezek után nem nehéz megjósolni, hogy kemény kampánynak nézünk elébe. Egy biztos, Trumpot nem törték meg az elmúlt események, pont ellenkezőleg: még elszántabb és motiváltabb lett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »