A svájci túlélőkés végnapjai?

A svájci túlélőkés végnapjai?

Az ikonikus svájci zsebkés  várhatóan pengétlen változatban készül. Ennek oka, hogy egyre több országban tilos a kést nyilvánosan hordani. 

Az új modell még csak a fejlesztés kezdeti szakaszában van, de elsősorban a szabadtéri sportok szerelmeseit, például a kerékpárosokat hivatott kiszolgálni.

Az úgynevezett svájci bicskák története több mint 130 évre nyúlik vissza. Jelenleg mintegy 400 változatban léteznek, és 73 eszközt vagy funkciót tartalmazhatnak. Eddig azonban mindegyikben volt valami közös: egy pengét, azaz kést tartalmaztak. Ez azonban hamarosan megváltozik.

Egyes piacokon a penge a fegyver benyomását kelti”

– magyarázta a The Telegraphnak Carl Elsener, a népszerű késeket gyártó Victorinox igazgatója. Ezért a cég egy olyan modellt akar piacra dobni, amely nem tartalmaz kést. Carl Elsener reméli, hogy ez majd vásárlókra is talál.

A kerékpárosok például speciális eszközöket használnak, és nem feltétlenül van szükségük pengére”

Hírdetés

– utalt a Victorinox főnöke arra, hogy milyen irányt vesznek a fejlesztők elképzelései.

Végül is a golfozóknak már van ilyen eszközük”

– tette hozzá.

Carl Elsener azt is elmondta, hogy egyes országokban csak akkor szabad kést viselni, ha az a munkához vagy a szabadban szükséges. Ausztria például nemrégiben csatlakozott a késtilalmak trendjéhez. A The Telegraph pedig pontosította, hogy az Egyesült Királyságban csak olyan kést lehet viselni, amelynek pengéje nem hosszabb három hüvelyknél (7,62 centiméternél).

Az is különös, hogy Svájcban, az ikonikus kések hazájában, már jó ideje fontolgatják a kések betiltását. A helyi parlamentben 2016-ban vita volt arról, hogy be kellene tiltani az öt centiméternél hosszabb pengéjű késeket.

Ez az esemény megmutatta nekünk, hogy nem szabad egyetlen termékszektortól függenünk”

– vonja le a következtetést Carl Elsener, hozzátéve, hogy cége ma már például órákat és parfümöket is gyárt. De az „igazi” svájci bicskák biztosan nem tűnnek el egyhamar. Ezeket azonban elsősorban csak olyan helyeken fogják árulni, ahol még nem tiltották be a használatukat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »