Tricikli Fesztivál másodszor

Tricikli Fesztivál másodszor

Három évvel ezelőtt két szegedi közösségszervező kitalálta, hogy mozgó irodalmi fesztivált indít az olvasás és kerékpározás szerelmeseinek Nyeregben, aki olvas! felkiáltással. Az akkor megalapított Tricikli Fesztivált mára Szegeden kívül a vajdasági Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön is megrendezik, városunkban éppen ezen a hétvégén. Helyszín a dohánygyár udvara, a belépés ingyenes az összes programra.

Amint a szervezők toborzójukban írják: „Sepsiszentgyörgyön él egy különös típusú lény, aki néha kuckójába visszavonulva, könyveit lapozgatva, nyugalomban, csendben tölti napjait, de amikor kerékpárjával elindul a városba, egyből nyüzsgő és éber állapotba kerül, hisz tülkölő autók között kell szlalomoznia. De ez valahogy sohasem zavarja. Megszokta, vagy csak jobb híján ebben éldegél. Ez a típusú lény az, aki esténként a kocsmaasztalnál, délutánonként az Olt partján ücsörögve mesél a körülötte lévőknek a kedvenc olvasmányairól, az új meglátásairól, elképzeléseiről. No és természetesen egyik közkedvelt megjelenési helye a Tricikli Fesztivál. Ő a leggyakorlottabb kerékpározó minden résztvevő közül, és ő a legkíváncsibb is. A gyerekek között még sok ilyen típus van. Ők a Tricikli Fesztiválon részt vehetnek a Tekergő meseösvény interaktív meseprogramon, és az állandó jelleggel nyitva álló gyereksarokban festhetik színesre a világot.”

Hírdetés

A fesztivál meghívottjai erdélyi szerzők, akik különleges felállásban, különleges környezetben találkozhatnak most egymással. Sepsiszentgyörgyre látogat és a cigarettagyár udvarán a női irodalomról társalog majd Borcsa Imola, Sánta Miriam, Mărcuțiu-Rácz Dóra, a műfordítás rejtelmeiről beszélget Jankó-Szép Yvette és Varga P. Ildikó, a BorBrigád ad otthont egy borkóstolóval összekötött felolvasásnak, ahol Nagy Zalán, Sztercey Szabolcs, André Ferenc verseinek hangulata csurran-cseppen a bor mellett a pohárba, majd a Beatwándor audiovizuális költészete, amelynek része a többnyelvűség, a vers, a slam poetry, a spoken word, az erőteljes vizualitás, zajok és daltöredékek variálása tölti be a Szimpla Kert zegzugait. A vasárnap jógával indul, majd a nap a műhelyfoglalkozásoké, ahol lino, slam és kreatív írás workshopok mellett Isztojka Máté által a cigány népmesékkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »