Tovább gyarapodó lévai játszóterek

Tovább gyarapodó lévai játszóterek

Léva városában jelenleg összesen 29 játszótér található. Ezek jelentős része az elmúlt években, a játszótér-építési hullámban jött létre, illetve újult meg. A fejlesztésekre szükség is van, hiszen a járási székhelyen közel 4500 tizenöt éven aluli gyermek él, akik igényt tartanak a korszerű kültéri játszóhelyekre.

2016-tól egyre több lévai lakos panaszkodott a szocializmus évei alatt kialakított, de még mindig működőképes játszótéri elemek felszámolása miatt. Az illetékesek azért távolították el ezeket, hogy ne szegjék meg a balesetmentes mozgást és a felhőtlen szórakozást biztosító uniós szabványokat.

A lévai önkormányzati képviselők a 2017. február 16-i testületi ülésen hagyták jóvá a játszóterek kiépítésének koncepcióját érintő, a 2017–2020 közötti időszakra vonatkozó javaslatot, amit Ervín Szalma, Miloš Zaujec és Ivan Murín terjesztett elő. Ekkor határozták el azt is, hogy évente hat-hét új játszóteret hoznak létre. Erre a célra 2017-ben 30 ezer eurót különítettek el, amiből elsőként a szőlőhegyi lakótelep Iskola utcájában alakítottak ki egy kis játszóteret. Egy évvel később, 2018-ban már egy központi integrált játszóhelyet is megnyitottak a Barsi utcában, de egy-egy kisebbet a Halastavak 5 lakótelep utcáiban is átadtak, sőt Léva hontvarsányi, csánki, hontkiskéri és horhi városrészében közel 50 ezer euróból új, különféle hintákat, mászókákat és libikókákat is magába foglaló játszóterek épültek.

Hírdetés

A képviselők a nagyobb méretű központi játszóterek mellett több kisebb, három-négy elemből álló játszótér kialakítását is szorgalmazták. 2019-ben főleg olyan játszóterek létrehozására helyezték a hangsúlyt, amelyek inkább a legkisebbeknek kedveztek, az idén viszont a nagyobb, iskolás korú gyermekeket örvendeztették meg. A tavaly kiépített Honvéd és P. O. Hviezdoslav utcai játszótereket új, nem szokványos elemekkel bővítették ki.

Az új játszóterek és sportpályák megépülését a képviselő-testület a 2020-as költségvetés módosításával tette lehetővé. Ennek tudható be, hogy a M. R. Štefánik, a K. Marx, a Ku Bratke és a Szent Mihály utcában, az ottani alapiskola területén is új játszótér épült összesen 178 ezer euró értékben. A munkálatok október végén kezdődtek.

A játszóterek elsősorban a 3 és 14 év közötti gyermekek igényeinek igyekeznek megfelelni, de a parkour és a workout iránt rajongó tinédzserek is örülhetnek, hiszen a K. Marx utcai játszótéren ezen mozgásformákat is gyakorolhatják. A korszerűsítést követően minden játszótér rendelkezik olyan elemekkel, amelyek mind a vertikális, mind a horizontális mászást, továbbá a kúszást és a függeszkedést is lehetővé teszik. A játszótereknél bicikliállványokat, szeméttárolókat és padokat is telepítettek, s folyamatban van a homokozók revitalizációja is.

Az illetékesek nem csupán az új, EU-konform játszóterek kialakításába invesztálnak, hanem a vandalizmus okán kénytelenek a nemrég befejezettekbe is. Ervín Szalma szerint azért is választottak minőségibb játszótéri eszközöket, hogy azok a vandalizmusnak is ellen tudjanak állni, ugyanis a város évente közel 15 ezer eurót költ az eszközök javítására.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »