Tovább emelkednek a lakáshitelek kamatlábai

A várakozásoknak megfelelően tovább emelkednek a szlovákiai lakáshitelek kamatlábai, derült ki a Tatra Banka és a Slovenská sporiteľňa friss közleményeiből.

A Szlovák Takarékpénztár a piac negyedét uralja, tehát komoly hatása van lépéseinek és a Tatra Bank is 13 százalékos részesedéssel a nagy piaci szereplők közé tartozik.

Hírdetés

Előbbi csak kozmetikai változtatásokat követett el (1 éves fixáció esetén 2,59 százalékról 2,69 százalékra emelet, míg 3 évnél 3,29-ről 3,59-re), persze évtizedek alatt ez is komoly összeget jelenthet, de a Tatra bank egy éves lekötésnél 2,59-ről 3,59 százalékra emelte a kamatlábat és hasonlósan jelentős volt a növekedés a hosszabb fixnél is. Náluk ez azt jelenti, már három évnél is alig van a kamatláb 4 százalék alatt, amit ha összevetünk a tavaly év végi állapottal, amikor egy százalék alatt mozgott a kamatláb, akkor nyilvánvaló, óriási a különbség.

A pravda.sk megkérdezte a szakembereket is a változtatásokkal kapcsolatban, ebből pedig egyértelmű, a hitelek iránti igény mellett az emberek érdeklődése is csökkent már a puszta számítások iránt is, mert napjainkban a korábbiakhoz képest harmadannyian számolják ki a világhálón, mennyire jönne ki számukra egy hitel. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »