Tóték-kiállítás a főtéren

Tóték-kiállítás a főtéren

A Tamási Áron Színház és a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy kültéri kiállítással emlékezett meg a magyar kultúra napjáról. Január 22-én vörös fejléc jelezte a színház kirakatában a jeles napot, a színház előtt pedig kilenc pannón ismertették az érdeklődőkkel Örkény István pályaképét, gondolatait a Tóték című darabjáról, és fotók, plakátok, szereposztások, rövid ismertető szövegek által azt is, hogy bizonyos színházak hogyan játszották a közeli és távoli múltban a Tótékat. 19 órától a Bocsárdi László által rendezett előadást játszotta a társulat a nagyteremben.

Idén áprilisban lesz Örkény István születésének 110. évfordulója, így a magyar kultúra napja alkalmából szervezett kiállítással és előadással elsősorban a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar író, a világirodalmi rangú magyar groteszk próza és dráma megteremtője előtt szeretnénk tisztelegni – áll a színház közleményében. A Tóték Székelyföldön című kétnyelvű (magyar-román) tárlat a teljesség igénye nélkül idéz fel néhány utóbb készült székelyföldi Tóték-előadást és a darab magyarországi ősbemutatóját. A színházak, rendezők és évszámok: Budapesti Thália Színház, Kazimir Károly és Léner Péter rendezése (1967), Marosvásárhelyi Állami Székely Színház, Kovács György rendezése (1968), M Studio Mozgásszínház, Florin Vidamski rendezése (2007), Csíki Játékszín, Victor Ioan Frunză rendezése (2012), Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, Harsányi Zsolt rendezése (2015), Figura Stúdió Színház, Florin Vidamski rendezése (2019) és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház jelenlegi előadása Bocsárdi László rendezésében (2021). Beszédesek a plakátok és a fotókon látható jelenetek, érdekes információkat árulnak el a produkciókról a pannókon olvasható sajtószemelvények is. Vannak szembetűnő hasonlóságok és különbségek az előadások között, izgalmas felfedezni ezeket a színpadképekben, jelmezekben.

Hírdetés

A kiállítás első napján, január 22-én az Örkény darabjából 1969-ben Fábri Zoltán által rendezett Isten hozta, őrnagy úr! című legendás film hanganyagát is hallhatták az érdeklődők a színház előtti téren.

Amint a Liszt Intézet közleményében olvashatjuk, nem volt könnyű dolguk a válogatóknak, hisz Örkény aktualitása rendkívüli előadásokat szült az egész Kárpát-medencében, melyeket aligha lehetett volna bemutatni a teljesség igényével. A kezdeti tervek szerint sokkal több produkciót felidéztek volna, de folyamatosan szűkíteniük kellett a teret, míg végül megállapodtak a most látható hét előadásnál. Több erdélyi és magyarországi színházi és muzeális intézmény önzetlen segítsége nyomán állt össze a tárlat, a szerkesztést és grafikai kivitelezést Szebeni-Szabó Róbert fotográfus végezte. A Liszt Intézet közleménye hangsúlyozza: nem volt hiábavaló a törekvésük, a szélesebb gyűjtés, hisz „az anyag gazdagsága és bősége felvetette az igényt, hogy tavasszal egy szélesebb panorámával mutassuk be az örkényi univerzumot”. A mostani kiállítás január 30-ig látható.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »