Történelmi igazságtalanságot orvosoltak (Iskolanévadó Zabolán)

Történelmi  igazságtalanságot orvosoltak (Iskolanévadó  Zabolán)

Széles körű érdeklődés mellett zajlott pénteken a zabolai I–IV. osztályos iskola névadó ünnepsége és az iskolakertben létesített modern játszótér avatója. Ezentúl az iskola gróf Mikes Klementina nevét viseli. Az eseményen a családot Mikes Katalin grófnő és fia, Gregor Roy Chowdhury képviselte, jelen volt Tamás Sándor megyeitanács-elnök, RMDSZ-es parlamenti képviselők, egyházi és világi elöljárók, nyugdíjas is aktív pedagógusok, gyerekek, szülők. Az ünnepi eseményen Balogh Zoltán, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye esperese mondott áldást.

Papp László Kálmán iskolaigazgató köszöntőbeszédében Füle Lajos Jeleket adni című verséből idézve fogalmazott: „Jeleket adni, jeleket hagyni. Ha elmegyünk is, jelnek maradni. Beszédes jelnek lenni a hitben, mint akit jelnek rendelt az Isten.” A Mikes család felkérése után – miszerint javasolták az iskola elnevezését gróf Mikes Klementináról – azonnal eleget tettek az óhajnak, hiszen egyértelmű volt, hogy az egész közösség számára fontos lépésről van szó. Gróf Mikes Klementina álmai valósultak meg azzal, hogy felépítette az épületet, mely árvaház néven ivódott be a köztudatba. „Nevével őrzőként bízzuk meg, mert őrzőként álmodta meg” – méltatta a névadót az igazgató.

Gregor Roy Chowdhury a Mikes Alapítvány elnökeként szólt az egybegyűltekhez. A rendszerváltás után harminc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez a „kedves” épület újra felvehesse építője nevét. Nemrég kezdtek el foglalkozni dédnagyanyja hagyatékával, és fantasztikus dolgok kerültek elő áldozatos munkásságáról – fogalmazott. Folytatva ezt a hagyatékot, a közelmúltban zajlott esküvő alkalmával ajándék helyett jótékony célra gyűjtöttek. Ezt a család egészítette ki, ebből finanszírozták a játszótér létrehozását – számolt be az előzményekről.

Hírdetés

Tamás Sándor visszaemlékezéssel kezdte beszédét. Nem is olyan régen a kommunista hatalom „kilúgozta” intézményeink nevét. Ő személyesen Kézdivásárhelyen az 1-es számú Ipari Líceumba járt, Pozsony Ferenc akadémikus a 2-es számúba, a nagy múltú Nagy Mózes Líceumot pedig 3-as számúnak hívták – elevenítette fel. „Nyilván, ezt azzal a szándékkal tették, hogy felejtsük el múltunkat, felejtsük el nagynevű iskoláinkat, mindazokat, akik sok száz évvel ezelőtt iskolát alapítottak nekünk, gyermekeinknek, unokáinknak” – húzta alá a tanácselnök. Ettől függetlenül a kommunizmusban is iskoláink régi nevét használtuk – fűzte hozzá. „Kiemelt pillanat tehát a mai itt, Zabolán, hogy a névtelenségből ez az iskola újra gróf Mikes Klementina néven fog az elkövetkezőkben szerepelni” – húzta alá az esemény fontosságát.

Zabola polgármestere, Fe­jér Levente a játszótér felépítéséért mondott köszönetet az adományozóknak. „A gyerek számára a játék alapvető szükségesség, evolúciós örökség, célja a felfedezés, kísérletezés, ezáltal az ismeretek és képességek megszerzésének lehetősége” – emelte ki a játszótér fontosságát.

Dr. Pozsony Ferenc akadémikus beszédében aláhúzta: ez az ünnep számára két okból is fontos. „Elsősorban úgy érzem, hogy a mai napon valamiféle történelmi igazságtalanságot helyrehozunk, és ez az intézmény, ez az épület visszanyeri nevét alapítójának, gróf Mikes Klementinának” – jelentette ki. Második okként elmondta: ő maga hatvan évvel ezelőtt az iskola udvarán kezdte meg elemi iskolai tanulmányait, épp ezért megható számára az ünnep. Szónoklatában a továbbiakban gróf Mikes Klementina, a „nagyon szép hölgy, nagy formátumú ember” életének mozzanatairól beszélt.

Az eseményen ünnepi kultúrműsorral léptek fel a zabolai iskola elemi osztályosai.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »