Törökország semlegesítette az Iszlám Állam feltételezett vezetőjét Szíriában

Törökország semlegesítette az Iszlám Állam feltételezett vezetőjét Szíriában

Törökország semlegesítette az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges milícia feltételezett vezetőjét egy szíriai bevetés során – közölte vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint Erdogan a TRT Türk török műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy az Abu Huszein al-Kurasi fedőnevű férfit a török hírszerző szervezet (MIT) által szombaton végrehajtott műveletben „semlegesítették”.

Az MIT hosszú ideje követte al-Kurasit

– mondta Erdogan.

Hozzátette:

folytatni fogjuk a harcot a terrorszervezetekkel, minden megkülönböztetés nélkül.

Ankara a „semlegesített” kifejezést használja a megölt vagy elfogott fegyveresekre.

Hírdetés

Törökország 2020 óta állomásoztat csapatokat Észak-Szíriában, és szíriai megbízottjaival ellenőrzi az északi területeket.  

A török hírszerzés és a törökök által támogatott helyi katonai rendőrség szombaton lezárta az északnyugati Afrin régióban lévő Dzsindiresz városától északra fekvő területet, mintegy 10 kilométerre a török határtól.

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett lakosok elmondták, hogy

a művelet egy elhagyatott tanyát vett célba, amelyet iszlám iskolaként használtak.

Az IÁ tavaly november 30-án bejelentette előző vezetője, Abu al-Hasszán al-Hasemi al-Kurasi halálát, a körülmények pontosítása nélkül. A terrorszervezetben helyére Abu Huszein al-Kurasi lépett.

Az IÁ évekig nagy területeket ellenőrzött Irakban és a szomszédos, háború sújtotta Szíriában.

A szélsőséges milícia mindkét országban katonai vereséget szenvedett, de fegyveresei továbbra is aktívak, és több támadást hajtottak végre a két országban.

Idén április 16-án legalább 41 ember, köztük 24 civil halt meg az országban két, a dzsihadista csoportnak tulajdonított támadásban, amelyek homoki szarvasgombagyűjtők és pásztorok ellen irányultak.

Washington 2019 októberében jelentette be, hogy egy amerikai műveletben meghalt az IÁ akkori vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi. Két utódját 2022 februárjában és novemberében ölték meg Szíriában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »