Tömeges emberrablást akadályozott meg egy iskolaigazgató pap Nigériában

Tömeges emberrablást akadályozott meg egy iskolaigazgató pap Nigériában

A Szükséget Szenvedő Egyház (Aid to the Church in Need, ACN) pápai jogú segélyszervezet szerint május 7-én, kedden éjszaka fegyveres szélsőségesek egy csoportja betört egy középiskolába a nigériai makurdi egyházmegyében, de az iskola igazgatója, Emmanuel Ogwuche atya azonnal áthelyezte az épületben alvó fiúkat és lekapcsolta a villanyt, megakadályozva, hogy a terroristák bejussanak az iskolába.

A makurdi egyházmegye közösségi kommunikációért felelős igazgatója, Moses Iorapuu atya elmondta a segélyszervezetnek, hogy az iskolát ennek ellenére lövések érték, amelyek elijesztettek egy biztonsági őrt. „Hála Istennek, egyetlen diák sem sérült meg” – tette hozzá Moses Iorapuu. Ugyanakkor az iskolát ideiglenesen bezárták, és a diákokat evakuálták mintegy „megelőző intézkedésként, hogy biztonságba helyezzék őket, és elkerüljék azt, ami elképzelhetetlen katasztrófa lehetett volna”. A pap hangsúlyozta, hogy ez a támadás az első volt a maga nemében: „Korábban már támadtak hívőkre, gazdákra és falusiakra, de most még keményebben léptek fel, és megtámadtak egy iskolát. Nem vagyunk biztosak abban, hogy mi fog történni ezután” – mondta Moses Iorapuu, hozzátéve, hogy a rendőrség nagyon lassan lépett közbe és a „kormány válasza meglehetősen erőtlen volt”. Az egyházmegye nem zárja ki tehát, hogy felfüggeszti az iskolai foglalkozásokat, és várja a biztonsági szervek reagálását.

A Nigéria középső részén lévő iskola elleni támadás néhány héttel azután történt, hogy a Boko Haram terroristái tíz évvel korábban elrabolták a Borno állambeli Chibokban működő Government Girls Secondary School 276, többségében keresztény diákját. Tíz évvel e szörnyűség után, amely az egész világot megrendítette, még mindig több mint 90 chiboki diáklányt keresnek. Ezenkívül az UNICEF egyik legutóbbi jelentése megerősíti az emberrablások számának emelkedését. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete szerint az elmúlt 10 évben mintegy 1700 gyermeket raboltak el iskola közben, míg az oktatási intézmények elleni támadásokban 180 gyermek és 14 iskolai alkalmazott halt meg.

Hírdetés

„Ez az utolsó eset azért aggaszt minket, mert Nigéria úgynevezett középső övezetét már jó ideje sújtják az iszlamista fuláni pásztorok támadásai, de ez az első alkalom, hogy egy iskola ellen történt ilyen ezen a területen – magyarázta a Vatican Newsnak Marta Petrosillo, a Szükséget Szenvedő Egyház vallásszabadsággal foglalkozó központjának igazgatója. – Általában az iskolák elleni támadások Nigéria északi részén történnek, amely a Boko Haram és más iszlamista csoportok tevékenysége által sújtott terület.” Marta Petrosillo emlékeztetett, hogy 2015-től a fuláni pásztorok egyre több erőszakos cselekményt követnek el a többségében keresztény földművesek ellen a nigériai középső övezetben, és kiemelte, hogy „ezek a támadások egyházakat is célba vettek, a helyi püspökök pedig meg vannak győződve arról, hogy a térségben a terroristák finanszírozói által támogatott, a keresztények kiirtására irányuló terv létezik”. A földművesek a támadástól való félelmükben elhagyják földjeiket, aminek következtében 80 százalékkal kevesebb a termés.

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Hollósi Judit/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »