Több tízezren tüntettek Mexikóban az országos választási bizottság autonómiája mellett

Több tízezren tüntettek helyi idő szerint vasárnap Mexikó több városában. A Menet a demokráciáért elnevezésű eseményen az emberek az ellen tiltakoztak, hogy szerintük az elnök gyengíteni akarja az országos választási bizottságot (INE) a júniusi elnökválasztás előtt.

A szervezők szerint a Mexikóvárosban tartott tiltakozáson 700 ezer ember jelent meg, az Andrés Manuel López Obrador elnök pártja, a Morena vezette mexikóvárosi önkormányzat szerint ez a szám körülbelül 90 ezer volt.

Az ellenzéki pártok által szervezett tüntetésen részt vevő Lorenzo Córdova, az INE korábbi elnöke azt vetette a vezetés szemére, hogy a bizottság autonómiája megszüntetésére törekszik, hozzátéve, hogy nem először történnek ilyen próbálkozások.

"A demokrácia nem oldja meg a vízhiányt, nem vet véget az éhínségnek, sok dolgot nem tud kezelni. Demokrácia nélkül viszont semmit nem lehet megoldani" – szögezte le az országot több mint hét éven át irányító, jellenleg ellenzékben lévő centrista Intézményes Forradalmi Párt (PRI) egyik vezető politikusa, Enrique de la Madrid Cordero, aki a közösségi médiában szólította fel az embereket a csatlakozásra.

Hírdetés

A latin-amerikai országban az utóbbi években több hasonló tüntetést rendeztek az INE támogatására, miután López Obrador olyan reformcsomagot küldött a kongresszusnak jóváhagyásra, amely tartalmazza a bizottság teljes átalakítását, a többi között költségvetése szűkítését is.

López Obrador többször kinyilvánította elégedetlenségét a bizottsággal szemben, melyet azzal is gyanúsít, hogy köze van 2006-os és 2012-es választási vereségeihez.

Jóllehet az elnök korábban azt hangoztatta, tiszteletben fogja tartani a júniusban esedékes választás eredményeit, a tüntetésen azt vetették szemére, hogy a reformokkal saját pártját akarja erősíteni.

A tüntetésen emellett azt is hangoztatták, hogy a kormány képtelen megfékezni az országban évek óta dúló erőszakhullámot, valamint tiltakoztak az elharapódzó korrupció ellen, továbbá tisztességes és átlátható választásokat követeltek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »