Vélhetően elmarad a pártelnökök találkozója az elnöki palotában

Vélhetően elmarad a pártelnökök találkozója az elnöki palotában

Vélhetően elmarad a pártelnökök találkozója az elnöki palotában Mészáros Richárd2024. 05. 19., v – 10:51

Valószínűleg elmarad a politikai pártok vezetőinek keddre tervezett találkozója az elnöki palotában – jelentette ki Peter Pellegrini (Hlas) megválasztott államfő. 

„Az elmúlt napok és sajtótájékoztatók  megmutatták, hogy egyes politikusok egyszerűen képtelenek az alapvető önreflexióra még egy ilyen tragédia után is” – véli Pellegrini. A Smer és az SNS is vonakodott attól, hogy részt vegyen a találkozón.

Hírdetés

A helyzet tovább romlott, miután az Igor Matovič vezette Szlovákia mozgalom Matúš Šutaj Estok (Hlas) belügyminiszter lemondását követelte.

„Mintha nem értenék, hogy tetteik, nyilatkozataik és gusztustalan támadásaik – nem az ellentétes politikai eszmék, hanem azok képviselői ellen – alapvetően hozzájárul a társadalmunkban lévő feszültség növekedéséhez. Nagyon sajnálom, de ki kell mondanom őszintén: nyilvánvaló, hogy nem érett meg az idő egy kerekasztal-beszélgetésre a parlamenti pártok képviselőivel” – mondta Pellegrini.

Zuzana Čaputová és Pellegrini csütörtökön tájékoztatott arról, hogy meghívják az elnöki palotába az összes parlamenti párt elnökét. A találkozója célja az lett volna, hogy a Robert Fico (Smer) kormányfő ellen irányuló gyilkossági kísérlet után lecsillapítsák a feszült helyzetet az országban, és közösen ítéljenek el minden erőszakos cselekményt. Ezenkívül a kampány megszakítására vagy jelentős visszafogására szólították fel a pártokat a közelgő EP-választás előtt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »