Több száz gyermek rajzolt meseillusztrációt

Több száz gyermek rajzolt meseillusztrációt

A magyar népmese napján, Benedek Elek 163. születésnapján, szeptember 30-án került sor a Mese, mese, meskete meseillusztráló megyei verseny díjátadó ünnepségére. Ez alkalomból Kisbaconban olyan gyermekek és pedagógusok találkoztak, akik Elek apó meséit ismerik, szeretik és nagyon tehetségesek.

A kisbaconi Meskete Egyesület csapatában az év elején fogalmazódott meg a rajzverseny gondolata. Az volt a cél, hogy minél több gyerek olvassa Benedek Elek meséit és ezeket megértve készítsen illusztrációkat. Elvárásainkat azonban felülmúlta a rengeteg beérkezett munka: 46 település 78 tanintézményéből 686 gyerek és 251 pedagógus kapcsolódott be. A Meskete Egyesület szívügye, hogy felkeltse a mesék iránti érdeklődést, hisz fontos ősi tartalmakat hordoznak, melyekkel könnyen azonosulhatnak a gyerekek, felnőttek; kitágíthatják számukra a valóságot, és jelentős szerepük van az értelmi és érzelmi fejlődésben azzal is, hogy viselkedési mintákat nyújtanak. És ahogyan a számok mutatják, nagyon sokan gondolkodnak ugyanígy a mesék fontosságáról…

Díjátadó ünnepségünkön köszöntőt mondott Baló Ervin, a nagybaconi Konsza Samu Gimnázium igazgatója, majd a kisbaconi óvodások és kisiskolások műsora következett, akik az Elek apó dédunokája, Bardócz Orsolya által megzenésített Benedek Elek-verseket adtak elő Veres Ildikó óvodapedagógus, Benedek-Huszár Eszter és Kolcza Judit tanítónők irányításával. A kisbaconi Gábor Anna Stefánia, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola I. osztályos tanulója a Megjöttek a fecskék című verset, Zólyomi Kata, a nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola I. osztályos tanulója pedig a Ne bántsd a fát! című verset szavalta el, majd bemutatták a zsűrit, amelynek tagjai Bíró Boróka Júlia, Benedek Elek ükunokája, Kádár Tibor rajztanár, szobrászművész, Nagy Zsuzsánna magyartanár és népi díszítőművész-oktató voltak.

Hírdetés

A beérkezett 686 pályamunka közül 38 alkotást díjaztunk, a következő szempontok szerint:  eredetiség, életkornak megfelelő meseválasztás, kidolgozottság, kreativitás, színhasználat, a téma megjelenítése és a vizuális kifejezésmód egyedisége. A pályázókat öt korcsoportba soroltuk: közép- és nagycsoportos óvodások, előkészítő és I–II. osztályosok, III–IV., V–VI., VII–VIII. osztályosok munkái versengtek egymás között. A Benedek Elek Emlékház által felajánlott különdíjakat Bíró Boróka Júlia adta át.

A díjkiosztás után közös fotózásra került sor, amit sütemény, tea és kávé mellett kötetlen beszélgetés követett. Végül a Benedek Elek Emlékház jóvoltából ingyenes emlékház-látogatással zárult az esemény. Gratulálunk mindenkinek, örülünk, hogy ilyen sokan bekapcsolódtak a versenybe, amely a támogató és partnerintézmények, szervezetek, cégek nélkül nem jöhetett volna létre.

Kolcza Judit, Meskete Egyesület, elnök


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »