Több mint 60 ország szerint az afgánoknak és másoknak engedélyezni kell, hogy elhagyhassák Afganisztánt

Több mint 60 ország szerint az afgánoknak és másoknak engedélyezni kell, hogy elhagyhassák Afganisztánt

Továbbra is heves erdőtüzek tombolnak Marokkó északi részén, ahol a tűzoltók vasárnap este is folytatták erőfeszítéseiket a pusztító erdőtüzek megfékezésére.

A heves szél hátráltatja a tűz megfékezését – jelentette ki a safsavani vízügyi és erdészeti hivatal regionális igazgatója, Rashid el-Anzi, aki szerint 200 hektárnyi erdőt pusztult el a szombat délután keletkezett tüzekben. Nincsenek halálos áldozatok – tette hozzá, mert elsődleges szempont volt, hogy a tűz ne terjedjen át lakott területekre. Hangsúlyozta, hogy a tüzek okai egyelőre nem ismertek, de valószínűleg a magas hőmérséklet és a szél lehetett a kiváltó ok.

A tűzoltók munkáját négy repülőgép támogatta.

Hírdetés

A helyi meteorológiai hivatal szerint az észak-afrikai királyság több régiójában péntek óta helyenként 49 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek. Az ország több régiójában hétfőig széllel kísért magas hőmérséklet várható.

A július 9-én kezdődött rendkívüli hőhullámban a 20 helyen kialakult tűzben mintegy 1200 hektárnyi erdő pusztult el – közölte a vízügyi és erdészeti minisztérium.

A Földközi-tenger medencéjét az elmúlt két hétben heves tüzek sújtották, különösen Görögországban, Törökországban és Algériában. Ez utóbbi országban hétfő óta több mint 90 ember halt meg vagy tűnt el a tüzekben.

A felmelegedő éghajlat növeli a hőhullámok és a szárazságok, és ezáltal a tüzek valószínűségét.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »