Több mint 50 Nobel-díjas nyílt levélben szorgalmaz tűzszünetet Ukrajnában és Gázában

Több mint 50 Nobel-díjas nyílt levélben szorgalmaz tűzszünetet Ukrajnában és Gázában

Július 13-án összesen 51 Nobel-díjas aláírásával közölt nyilatkozatot az orosz ellenzéki Novaja Gazeta lap, amelyben azonnali tűzszünetre szólítottak fel Ukrajnában és Gázában is, majd azt hangsúlyozták, hogy a világ vezetői inkább a bolygó megmentésére összpontosítsanak.

A nyilatkozatnak akadt aláírójára a világ szinte minden részéből, vannak közöttük fizikai, kémiai, orvostudományai Nobel-díjasok is. A listán szerepel például a fehérorosz Szvjatlana Alekszijevics, irodalmi Nobe-díjas író is.

A nyilatkozatban arra figyelmeztetnek, hogy a háborúk elvonják az emberiség figyelmét a legsürgetőbb feladatokról, a bolygó megmentésétől.

„A konfliktus során a védelmi költségvetések világszerte olyan mértékben növekedtek meg, hogy azok már elérik a globális klímaváltozás lassításához szükséges erőforrások nagyságát. Miközben egymást ölik, az emberek a bolygónkat is elpusztítják”

írták a szerzők, hozzátéve, hogy a konfliktusok nagyban hozzájárultak az afrikai éhínség fokozódásához, az európai migrációs válság súlyosbodásához. Azt is írják, hogy a Közép-Európában (a mi fogalmaink szerint Kelet-Európában – a szerk.) az elesettek, elhunytak és sebesültek száma el fogja érni az egymillió főt – ekkora véráldozatra pedig a második világháború óta nem volt példa.

Hírdetés

„Nem mi vagyunk az államok képviselői, de ha az államok erőfeszítései a béke megteremtésére nem elegendőek, akkor cselekednünk kell. Kérünk benneteket, segítsetek erősíteni a tűzszünet szándékát és segítsétek az ehhez szükséges lépéseket”

olvasható a nyilatkozatban.

A nyilatkozat nem sokkal Orbán Viktor magyar minisztere békemissziós körútja után jelent meg, amelynek első állomása Kijev volt. Ott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyértelművé tette, hogy nem áll készen semmilyen tűzszüneti tárgyalásra.

A Novaja Gazeta egy orosz ellenzéki lap, az orosz kormánnyal való szembenállása miatt a Nyugat Nobel-békedíjjal jutalmazta főszerkesztőjét, Dmitrij Muratovot. A Novaja Gazeta azon kevés ellenzéki lapok közé tartoznak, amelyek még működhetnek, mert betartják az orosz cenzorok követeléseit. Például a mostani nyilatkozatot tartlmazó cikkben nem szerepel a háború kifejezés – az orosz hivatalos álláspont szerint Ukrajnában különleges katonai művelet zajlik, és aki ezt vitatja, az ellen eljárást indítanak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »