Több mint 100 halálos áldozata van az újabb robbantásnak Szomália fővárosában

Több mint 100 halálos áldozata van az újabb robbantásnak Szomália fővárosában

Két autóba rejtett pokolgép robbant szombaton a szomáliai főváros egyik forgalmas csomópontjánál, kulcsfontosságú kormányhivatalok közelében. A halálos áldozatok száma legalább 100, köztük sok a gyerek – közölte az állami rendőrség. A sebesültek száma meghaladja a 300-at.

Az első robbanás az oktatási minisztérium épületénél történt, a második egy zsúfolt étterem előtt. A támadást egyelőre egyik szervezet sem vállalta magára. A robbantások pont akkor történtek, amikor az elnök, a miniszterelnök és más magas rangú vezetők arról tanácskoztak, hogyan lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, mindenekelőtt az al-Shabaab terrorszervezet ellen. Szomália kormánya nagyszabású új offenzívát indított a szélsőséges csoport ellen, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida egyik leghalálosabb szervezetének nevezett. Az elnök “totális háborúnak” nevezte a szélsőségesek elleni harcot, akik Szomália középső és déli részének nagy részét ellenőrzik, és az elmúlt években több amerikai légicsapás célpontjai voltak.

Hírdetés

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab több mint egy évtizede harcol az Afrika szarván fekvő államban a jelenlegi kormányzat megbuktatásáért és az iszlám törvénykezésen alapuló uralmuk bevezetéséért.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »