Több ezer légkondit kértek az olimpiai faluba

Több ezer légkondit kértek az olimpiai faluba

Gyorsan elolvadtak a párizsi olimpia környezetbarát tervei, a nemzeti olimpiai bizottságok a sportolók megfelelő felkészülése érdekében fizetnek a mobilklímákért.

A párizsi olimpia szervezői az eddigi legzöldebb játékokat szeretnék lebonyolítani idén nyáron, ezért több esetben is a környezettudatos megoldásokat helyezik előtérbe. Az egyik ilyen, hogy légkondicionálókat nem szereltek be az olimpia faluba, ehelyett az épületekben geotermikus hűtőrendszer biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, az ígéret szerint legalább hat Celsius-fokkal hűvösebbet biztosítva a kininél.

Mivel azonban az előrejelzések szerint hőség várható az olimpia idején, több ország olimpiai bizottsága az aggodalmát fejezte ki, és arra készült, hogy saját mobilklímát visz magával. A szervezők kompromisszumként azt ajánlották, hogy központilag meg lehet rendelni a készülékeket, minden küldöttségnek saját költségként.

A friss bejelentés szerint erre volt is igény, nagyjából 2500 klímát kértek a versenyzőknek

– a faluban összesen hétezer szobában mintegy tízezer olimpikont és edzőt szállásolnak el.

„A cél az volt, hogy egy nagyon speciális megoldást nyújtsunk azoknak a sportolóknak, akik életük mérkőzése vagy versenye előtt állnak, és akiknek a kényelemmel és a regenerálódással kapcsolatos követelményeik magasabbak lehetnek, mint egy átlagos nyáron” – mondta Augustin Tran Van Chau, a falu igazgatóhelyettese a Franceinfo szerint. Egyúttal arra is ösztönözte a küldöttségeket, hogy lakásonként legfeljebb egy légkondicionálót vigyenek magukkal, de nem tudja garantálni, hogy ezt a kérést maradéktalanul betartják.

Hírdetés

Tavaly februárban Anne Hidalgo párizsi főpolgármester, és a falu építéséért felelős cég vezetője kizárta a légkondik alkalmazását. „Nagyon tisztelem a sportolók kényelmét, de én sokkal inkább az emberiség túlélésére gondolok” – mondta akkor.

Több nemzeti olimpiai bizottság ugyanakkor nyomást gyakorolt a francia szervezőkre, hogy gondoskodjanak a szobák légkondicionálásáról. Rocky Harris, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának sportolói szolgáltatásokért felelős vezetője azt mondta, hogy

a hűtésre az alvás, az egészség és a sportolók jólléte miatt van szükség.

Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezérigazgatója korábban az ausztrál médiának elmondta, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése miatt nagyra értékelik a légkondicionálás mellőzésének koncepcióját, de hozzátette, hogy a játékok a komoly teljesítményről szólnak, nem piknikezni mennek.

Több gazdag ország, például Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Japán és Kanada olimpiai bizottsága már jelezte, hogy kész fizetni a légkondicionálóért a sportolóiknak. Ez viszont felveti annak a kérdését, hogy ezáltal előnybe kerülnek azokkal szemben, akik erre nem tudnak pénzt fordítani.

Párizsban a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpia teljes szén-dioxid-kibocsátásának a felét tűzték ki célul. A környezetbarát megoldások között szerepel, hogy mindössze két új létesítményt építettek a játékokra, inkább ideiglenes helyszínekre támaszkodnak, valamint az is, hogy a falu és a szurkolói büfék kínálatában kevesebb lesz a hús.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »