Több ezer család nem kap majd kölcsönt a bankok adóztatása miatt?

Több ezer család nem kap majd kölcsönt a bankok adóztatása miatt?

Évente több mint 13 ezer család nem tud majd jelzáloghitelt felvenni. A bankoknak évente 1,125 milliárd euróval kevesebb hitelt kell nyújtaniuk. Az ok a bankok tárgyalt többletadóztatása – olvasható a Szlovák Bankszövetség közleményében, amely bankszektor adóztatására kívánja felhívni a figyelmet.

A bankokat képviselő szervezet szerint a többletadó a bankok saját tőkéjének csökkenését okozná, ami az új hitelek nyújtásához szükséges. Ez pedig azt jelentené, hogy az átlagos 85 ezer eurós jelzáloghitel mellett évente 13 200 család számára tűnik el a saját lakás álma.

Hírdetés

A Szlovák Nemzeti Bank előzetes eredményei szerint a bankok tavalyi nettó nyeresége 829 millió euró volt, és éves szinten 14,1 százalékkal nőtt. „Ezt a nyereséget a jelentősen megnövekedett hitelállománynak köszönhetjük, nem a díjak növekedésének. Leegyszerűsítve, több embernek segítettünk saját lakás vagy egyéb ingatlan megszerzésében, cégeknek a vállalkozás beindításában vagy fejlesztésében. Az állam pedig most meg fog büntetni ezért” – mondja Peter Krutil, a Szlovák Bankszövetség (SBA) elnöke.

Az SBA úgy látja, a bankok profitjának számokon keresztüli vizsgálata egyértelmű képet ad. Hét éve átlagosan 14 eurót kerestek a bankok ezer eurós hitelenként, tavaly már csak 10 eurót. Csak szemléltetésképpen: ha a nyújtott hitelek jelenlegi jövedelmezőségi szintje a tíz évvel ezelőtti szinten volt, 2022-ben 300 millió euróval többet kellett volna keresniük.

Egyúttal arra is rávilágítanak, az adó az államra is visszahatna. Ha a bankok helyzete romlik, akkor kevesebb államkötvényt vásárolhatnak. Hiány keletkezhetne az államkasszában, ami megnehezítené a szociális csomagok finanszírozását, de az orvosok, a pedagógusok fizetését, a 13-as nyugdíjakat is. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »