Tízezrek sztrájkolnak és fejlesztéseket követelnek Görögországban a vasúti katasztrófa miatt

Tízezrek sztrájkolnak és fejlesztéseket követelnek Görögországban a vasúti katasztrófa miatt

A közlekedési ágazat dolgozói mellett több tízezren – színészek, orvosok, tanárok és diákok – gyűltek össze szerdán Athén és Szaloniki utcáin, hogy megemlékezzenek az ország története legsúlyosabb vasúti szerencsétlenségének halálos áldozatairól, és követeljék a kormánytól a vasúti fejlesztéseket, amelyeknek az elmaradása okozta szerintük a szerencsétlenséget.

A baleset február 28-án történt hajnalban, amikor egy Athénból Szalonikibe tartó személyvonat és egy tehervonat ugyanazon a vágányon haladva frontálisan összeütközött. A balesetben 57-en vesztették életüket, és több százan megsebesültek.

Hírdetés

A szerdai tömeges demonstráción az egyik legnagyobb szakszervezet, a közalkalmazottakat tömörítő ADEDI is részt vett. Az ADEDI nyilatkozatban követelte a vasút privatizációjának leállítását, a baleset részletes kivizsgálását, és „a vonatbaleset valódi felelőseinek elszámoltatását”.

Elemzők ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy az IMF és az Európai Unió is támogatta a görög adósságválság miatt sürgetővé váló vasúti privatizációt. Ezért 2017-től a gördülőállomány üzemeltetéséért egy olasz cég felel, a pályavasútért pedig továbbra is a görög állami vasúttársaság (OSE) maradt a felelős.

Görögországban április 9-én tartanak parlamenti választásokat, sajtóértesülések szerint azonban a közfelháborodási hullám miatt a hatóságok a választások májusra halasztását tervezik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »