Tizedszer rendezik meg a Pécsi Egyházmegye zarándoklatát a bátai Szent Vér-kegyhelyre

Tizedszer rendezik meg a Pécsi Egyházmegye zarándoklatát a bátai Szent Vér-kegyhelyre

A Pécsi Egyházmegye tizedik alkalommal szervez gyalogos és kerékpáros zarándoklatot a Szent Vér kegyhelyre, Bátára. A szeptember 16-án induló zarándoklatot idén – Felföldi László megyéspüspök szándéka szerint – az egyházközségek megújulásáért ajánlják fel.

„Mária útra kelt és sietett…” (vö. Lk 1,39) – szól az idei zarándoklat mottója, kapcsolódva az itt és most való cselekvés fontosságához. Eső esetén a gyalogos zarándoklat elmarad, de a zarándoklat kegyhelyre tervezett programjaira nagy szeretettel hívják és várják a híveket.

A bazilikában 10 órakor folyamatos szentségimádás kezdődik, ezzel egy időben lehetőség nyílik szentgyónás végzésére. 14.30-kor az Ars Sacra Fesztivál keretében Serbakow Tibor ötvösművész szakrális témájú kiállításának megnyitóját tartják. Az ünnepi szentmise 15 órakor kezdődik, amelyet Bíró László nyugalmazott tábori püspök celebrál az egyházmegye papjaival a kegyhely szabadtéri oltáránál.

A gyalogos zarándokok két indulási helyszín közül választhatnak. Mohácsról, a Fogadalmi templomtól reggel 7 órakor indulhatnak a körülbelül 22 kilométerre  található kegyhelyre. A másik indulási helyszín a bátaszéki Nagyboldogasszony-templom, ahonnan már lényegesen rövidebb távolságot, mintegy 11 kilométert tesznek meg a 9.15-kor útra kelő zarándokok. A kerékpáros és a motoros zarándokok 11 órakor indulnak a mohácsi Fogadalmi templomtól.

A bátai zarándoklatra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel hívnak és várnak a szervezők. Az egyházmegye plébániai is várják a hívek jelentkezését, melynek részleteiről a plébánosok adnak tájékoztatást.

Bátán a Szent Vér-kegyhely sem személyautóval, sem autóbusszal, sem pedig motorkerékpárral nem közelíthető meg. Behajtani kizárólag engedéllyel vagy papi igazolvánnyal lehetséges. Amennyiben beteg vagy idős ember érkezik, a Hunyadi út – Fő utca kereszteződésénél található információs ponttól szállítják fel őket a kegytemplomhoz. A szervezők kérik, jelezzék mindezt az információs pontnál, hogy megfelelő módon segíteni tudjanak. Személyautók számára parkolási lehetőség Bátán az Árvíz utcában, a Sík utcában, illetve a Rákóczi utcában lesz. Kerékpárok és motorkerékpárok számára a Hunyadi út – Fő utca kereszteződésénél, a Tájházban őrzött parkolót biztosítanak. A parkolást polgárőrök irányítják.

Hírdetés

Idén sem szervez az egyházmegye különbuszokat a hazaútra. Visszautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataival lehetséges.

A zarándoklaton mindenki kizárólag saját felelősségére vehet részt. A szervezők kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről mindenki saját maga számára gondoskodni szíveskedjen. A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak.

A kegyhelyen a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász munkatársai a rászoruló iskolások megsegítésére szerveznek gyűjtést.

A bátai zarándoklat letölthető mellékletei, imaszándékkártyák, illetve a zarándokok imafüzete ITT találhatók.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »