Tíz mesés év

Tíz mesés év

Kiállítással emlékeznek a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet megalapításának tizedik évfordulójára. A „mesés tárlat” a Fonó Budai Zeneházban a hónap végéig látogatható.

A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet a hagyományos élőszavas mesemondók álmodták és alapították meg 2014-ben.

Az utóbbi felöleli a hagyományos mesemondás univerzumát, valamint, hogyan tanulható a mesemondás művészete. A kiállítás első állomása a Fonó Budai Zeneház nyílt, ahol az egyesület tagjai már az ünnepélyes megnyitót követően mesekalákát tartottak.

A Meseszó Egyesület a Hagyományok Háza Magyar népmese – Hagyományos mesemondás című 60 órás akkreditált képzésén tanuló, első évfolyami hallgatóinak kezdeményezésére alakult. Célja, hogy a hagyományos, élőszavas mesemondással foglalkozók szakmai csoportja legyen. Fontos feladatának tartja, hogy a magyar kulturális színtéren, a hagyományok és értékek őrzését és továbbadását segítse, illetve biztosítsa a szövegfolklórral foglalkozók érdekvédelmét és érdekképviseletét. A Meseszó Egyesület tagjai revival mesemondók, tehát olyan emberek, akik képzéseken tanulva, szakkönyvekből merítve, illetve az öreg mesterek tudását megismerve és mesemondói technikáit alkalmazva sajátították el a mesemondás minden csínját-bínját.  Az egyesület tiszteletbeli tagjai között büszkén tartják számon a mesemondással foglalkozó néprajzkutatókat és a mesemondás még élő nagy mestereit is.

Hírdetés

A Meseszó Egyesület mesemondói több helyszínen is tartanak felnőtteknek szóló mesekört, ahol körben ülve mesélnek már több mint egy évtizede, hónapról hónapra egymásnak magyar népmeséket. Az egyesület a Hagyományok Házával közös mesemondó alkalma az Ahol a madár se jár mesekör, ahol minden hónap első csütörtökén szórakoztatják egymást a mesemondók és a mesehallgatók élőszavas népmesemondással.

A jubiláló egyesület 10 mesés év című vándorkiállítása április végéig látható a Fonó Budai Zeneházban.

(Csermák Zoltán/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »