Beindult a gazdasági növekedés Magyarországon és az eurózónában is

Beindult a gazdasági növekedés Magyarországon és az eurózónában is

A nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján pedig 1,7 százalékkal bővült Magyarország bruttó nemzeti összterméke 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez, tehát 2023 utolsó negyedévéhez képest 0,8 százalékos volt a növekedés.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a pozitív eredményhez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, ezen belül főként az ingatlanügyletek valamint az információ, kommunikáció ág járultak hozzá. A gazdasági növekedést viszont fékezte a nemzetgazdaságban nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése. Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora a visszaesés az iparban, mert a márciusi ipari adatokat még nem publikálta a KSH.

A magyar adat némileg jobb az elemzői várakozásoknál, és ugyanez igaz a legtöbb uniós tagállam kedden publikált első negyedéves számaira is. Az Eurostat adatai szerint az eurózónában és az EU 27 tagállamában is 0,3 százalékos volt a növekedés az előző negyedévhez képest. Ez 2022 harmadik negyedéve óta a legjobb eredmény az euróövezetben. A 2023-as negyedik negyedévben az eurózónában még 0,1 százalékkal csökkent, az EU-ban pedig stagnált a gazdaság. Az egy évvel korábbihoz képest az idei első negyedévben az euróövezetben 0,4 százalékkal, az EU-ban 0,5 százalékkal nőtt a GDP. Az előző negyedévben, 2023 negyedik negyedévben 0,1 százalékos volt az éves GDP-növekedés az euróövezetben és 0,2 százalékos az EU-ban.

A már rendelkezésre álló adatok alapján negyedéves bázison a legnagyobb GDP-növekedést Írország érte el az első negyedévben, 1,1 százalékkal. A második helyen három ország osztozik egyaránt 0,8 százalékos növekedéssel: Lettország, Litvánia és Magyarország. Negyedéves bázison csak Svédországban csökkent a GDP az első negyedévben, 0,1 százalékkal.

Hírdetés

A magyar gazdaság számára kulcsfontosságú Németországban is a vártnál jobban alakultak a nemzetgazdasági adatok az első negyedévben. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerint szezonális és naptári kiigazítással együtt 0,2 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest. Az elemzői várakozásoknál jobb teljesítmény elsősorban az építőipari beruházások és az export növekedésének volt köszönhető, a lakossági fogyasztás viszont csökkent. Az egy évvel korábbihoz képest az idei első negyedéves GDP 0,2 százalékkal csökkent, a várakozásoknak megfelelően. A 2023. negyedik negyedévi GDP-adatot a Destatis, felülvizsgálat után, 0,3 százalékos csökkenésről 0,5 százalékos csökkenésre módosította negyedéves bázison. A német statisztikai hivatal a tavalyi éves GDP-adatot is módosította, árkiigazítással 0,3 százalékos csökkenésről 0,2 százalékos éves csökkenésre, ár és naptári kiigazítással pedig 0,1 százalékos csökkenésről stagnálásra.

Franciaországban szintén 0,2 százalékos volt a gazdasági növekedés január és március között, negyedéves alapon. A francia gazdaság már egy negyedévvel ezelőtt is bővült, akkor még csak 0,1 százalékkal. Németországgal ellentétben Franciaországban a lakossági fogyasztás növekedése hajtja a gazdaságot, a külkereskedelem viszont gyengélkedik.

Franciaországban az infláció is biztató képet mutat, áprilisban 2,2 százalékos áremelkedést regisztráltak. Az élelmiszerek ára csak 1,2 százalékkal növekedett, a dohánytermékeké viszont 9 százalékkal, és az energiaár-infláció is 3,8 százalékos volt.A spanyol gazdaság majdnem olyan jó eredményt hozott, mint a magyar: 0,7 százalékos GDP-növekedést jelentett be az ország statisztikai hivatala az első negyedévre. Ez az adat jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat, a konszenzus ugyanis az volt, hogy 0,4 százalékos bővülésre lehet számítani. A spanyol gazdaság már az előző negyedévben is jól teljesített, a mostani, felülvizsgált adat alapján 2023 utolsó negyedévében is 0,7 százalékos volt a növekedés.

A térségünkben Csehország 0,5 százalékos, Ausztria 0,2 százalékos növekedést regisztrált. Csehországban a beruházások mellett elsősorban a lakosság növekvő fogyasztása járult hozzá a bővüléshez, csakúgy, mint Ausztriában. Az alpesi ország gazdasága egy évnyi visszaesés után tudott újra bővülni.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »