Titkos találkozó szlovák módra! Legközelebb talán a Dunában…

Titkos találkozó szlovák módra! Legközelebb talán a Dunában…

Szlovákia egy annyira nyitott ország, hogy még a titkos találkozókat sem tudják titokban tartani. A múlt héten hétfőn álruhában és maszkban, a férfiak nőnek öltözve, a nők férfinak – titokban összebújtak az ország legbefolyásosabb tisztségviselői: Zuzana Čaputová államfő, Eduard Heger kormányfő, Boris Kollár, a parlament elnöke, Mária Kolíková igazságügyi miniszter, Roman Mikulec belügyminiszter, Maroš Žilinka főügyész, Daniel Lipšič speciális ügyész és Peter Kovařík országos rendőrkapitány.

Csütörtökön a média már vígan és sokatmondó részleteket sejtetve beszámolt a titkos eseményről. Előfordulhatott szándékos kiszivárogtatás, hogy dicsekedni lehessen, mennyire szívén viselik a haza becsületét az ország legbefolyásosabb emberei. Kockáztatnak mindent, még a lebukást is!

De inkább valószínűsíthető, hogy jó pénzért az akcióba nem bevont takarítónők kürtölték szanaszét a világban a találkozó tényét.

Pedig a legtitkosabb szlovák helyszínen, a szlovák titkosszolgálat központjának legrejtettebb termében jöttek össze azok, akik legtöbbet tehetik a szlovák maffia felszámolása, a korrupció legyőzése, a polgárok biztonsága érdekében.

Egyedül a NAKA vezetője hiányzott, mert közben leváltották.

Hírdetés

Fő az elővigyázatosság! Elsötétített ablakú személygépkocsikkal érkeztek külön-külön a tárgyaló felek. Egyáltalán nem volt veszélytelen, mert be volt kötve a sofőrök szeme, távirányították őket a központból, mint a filmekben, hogy ne lássák, hova viszik gazdáikat. Az akció végén pedig autót, maszkot és fehérneműt cserélve távoztak, a gorillákat pedig ott tartották külön ketrecekbe zárva. A belépéskor poloskát keresve egymást is tüzetesen átvizsgáltak. Čaputovát többen is meg akarták motozni a jelenlévők közül, Boris Kollár volt a legelszántabb. Kolíkovát kevesebben.

A főügyész és a speciális ügyész feltartott kezekkel lépett a terembe, a két eddigi kormányfő rögtön mosta a kezeit.  

A belügyminiszter és az országos főkapitány fegyvertelenül érkezett, csupán egy-egy gumibot volt náluk. Ők voltak a tea, kávé és a pogi előkóstolói, ők bontották ki a kupakos ásványvizeket is. Szénsavasat nem szolgáltak fel, nehogy böfögéssel felhívják magukra a figyelmet. A mobiltelefonokat a SIS épülete előtt hagyták az őrbódéban szolgálatot teljesítő titkosrendőrnél, akinek a zubbonyán SIS-ka hímzés díszelgett. Udvariasan és hangosan köszöntötte nevük és tisztségük szerint a megbeszélésre érkezőket, akiknek ez nem igazán tetszett, mondta is az egyikük elváltoztatott hangon, hogy ez elég furcsa.

A találkozóról nem készült felvétel. Sem hanganyag, sem képanyag! A tárgyaló felek megegyeztek abban, hogy az ülésről hazatérve mindenki a saját feljegyzései alapján készíti el a saját jegyzőkönyvét, a saját szükségletére. Az emberek és az újságírók pedig csak találgassanak, miről folyt a diskurzus. Egyébként semmi közük a fontos államügyekhez!

Arra az elvetemült újságírói kérdésre, hogy miért nem az elnöki palotában, a parlamentben vagy a miniszterelnöki hivatalban találkoztak, az volt a válasz, hogy ezek a helyek egyáltalán nem biztonságosak.

Amíg a helyzet megkívánja, addig állítólag váltakozó helyszínnel, de rendszeresítik ezeket a találkozókat – a NAKA új elnöknőjével kiegészülve. A következő fordulót valahol a Duna pozsonyi szakaszán tervezik megtartani, ahol arra az időre leállítják a hajó- és vontatóforgalmat, a halakén még gondolkodnak. A helyszínre a résztvevőket vízilovaknak álcázott motorcsónakokkal viszik. Majd a legfőbb méltóságok a többiekkel együtt búvárruhában alámerülnek, lehorgonyoznak a tárgyalás idejére a meder alján, és jelbeszéddel fognak egymással nagy titokban egyeztetni..


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »