Thomas Tuchel angliai mérlege szenzációs Pep Guardiola ellen

Thomas Tuchel angliai mérlege szenzációs Pep Guardiola ellen

A Chelsea győzelme egyben a német edzők diadalmenetének folytatása. Kai Havertz az első BL-gólját a döntőben szerezte. Érdekességek a londoni Kékek sikerét hozó Bajnokok Ligája-döntő után. Marcos Alonso a bajnokok tornájának legkülönlegesebb unokája.

A Chelsea lett a Manchester Unitedet és a Liverpoolt beérve a harmadik angol klub, amelyik kétszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját. Thomas Tuchel és a portói döntő első félidejében megsérült Thiago Silva – no meg a csapat magyar másodedzője, Lőw Zsolt – nem egészen egy évvel a Bayern München ellen a PSG-vel elveszített BL-döntő után, Portugáliába visszatérve, Portóban megnyerték a serleget.

A londoni klub stábjában szereplő Lőw Zsolt az első magyar, aki BL-aranyérmet őrizhet a vitrinjében.

Tuchel stábjának tagjaként januárban szerződött a Chelsea-hez, azóta csapatával háromszor is legyőzték a Manchester Cityt.

Thomas Tuchel a második edző, aki – minden sorozatot figyelembe véve – egymás után három győzelmet tudott aratni Pep Guardiola és csapata ellen. Az első Jürgen Klopp volt 2018-ban.

A Chelsea 2012-es tavaszát másolta: akkor is edzőt váltott a tavasz elején, majd megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Sorozatban hatodszor nyerte meg az a csapat a BL-t, amelyik a döntő első gólját szerezte.

Hírdetés

Minden idők legdrágább Chelsea-játékosa, Kai Havertz, a mérkőzés egyetlen góljának szerzője pályafutása alatt először talált a kapuba BL-mérkőzésen. 2013 óta ő az első futballista, aki a döntőben szerezte első BL-gólját, a közvetlen előd az egyik szombat esti ellenfél, a török-német Ilkay Gündogan volt.

21 évesen és 352 naposan ő a legfiatalabb német játékos, aki gólt tudott szerezni BL-döntőben Lars Ricken 1997-es találata óta.

Sorozatban a harmadik Bajnokok Ligája-döntőt nyerte meg német edző,

  • 2019-ben Jürgen Klopp,
  • 2020-ban Hansi Flick,
  • 2021-ben pedig Thomas Tuchel.

Roman Abramovics, az orosz tulajdonos 2003-ban kezdődött érájában negyedszer nyerte meg a Chelsea a két nagy európai kupa valamelyikét. A BL 2–2-re áll immár az Európa-ligával szemben (2012 és 2021, illetve 2013, 2019).

Édouard Mendy kilenc mérkőzésen nem kapott gólt a BL-szezonban, ez minden idők rekordja a királykategóriában újonc kapusokat tekintve.

Marcos Alonso – aki a döntőben nem játszott – a család hatodik elsőségét szerezte a bajnokok tornáján. Nagypapája, Marquitos néven, tagja volt a Real Madrid első öt BEK-győztes csapatának. A 31 éves védő az első győztese a legtekintélyesebb európai kupasorozatnak, akinek a nagypapája is nyert korábban.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »