Testi sértés miatt is bűnösnek mondták ki Varju Lászlót

Testi sértés miatt is bűnösnek mondták ki Varju Lászlót

A DK országgyűlési képviselőjét másodfokon garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt ítélte el a Fővárosi Ítélőtábla. A döntés nem jogerős.

Garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt bűnösnek mondta ki Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. Az első két pontban az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt emeltek vádat ellene, a harmadik pont szerint a 2018-as választás előtt megpróbált rávenni egy független képviselőjelöltet Újpesten, hogy lépjen vissza. Az elsőfokú büntetési tételt, azaz a 900 ezer forintos pénzbírságot a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta.

A Fővárosi Törvényszék tavaly januárban a testi sértés vádpontja alól felmentette Varj Lászlót, a Fővárosi Ítélőtábla azonban az elsőfokú ítéletet megváltoztatta: a választási csalás és a garázdaság vádpontja mellett a testi sértés pontjában is bűnösnek mondta ki a képviselőt. A másodfokú bíróság szerint Varju szándékosan húzta ki az egyik biztonsági őr lábát az MTVA-székházban.

Hírdetés

Mivel a másodfokú bíróság megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, ezért a döntés még nem jogerős. Varju László védője bejelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, az ügyészség háromnapos gondolkodási időt kért.

A tárgyalás előtt DK-s aktivisták tüntettek a bíróság épülete előtt, több DK-s politikus, így Gyurcsány Ferenc pártelnök is elkísérte a párttársát. Varju László az ítélet előtt arról beszélt: a Fidesznek nem tetsző véleménye miatt állították a bíróság elé, és szerinte ez az eljárás is része a politikai ellenfelek megfélemlítésének. Azt is közölte, hogy nem követett el bűncselekményt, és az ügyészség csak politikai akciót hajtott végre.

A garázdaság vádpontja szerint Varju nekirontott a közmédia biztonsági szolgálatának, amikor a 2018-as túlóratörvény elleni tüntetésen az ellenzéki képviselők egy csoportja be akarta olvasni a követeléseit, és az ellenállása miatt végül testi kényszert alkalmaztak vele szemben az MTVA-székházban. A politikus ellenszegült, a földre feküdt, elkapta és kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki emiatt a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A választási csalást a vádirat szerint Varju László azzal követte el, hogy a 2018-as országgyűlési választás előtt találkozott Horváth Imre képviselővel, aki 2017-ben lépett ki az MSZP-ből, és független jelöltként akart elindulni az újpesti választókerületben. A DK-s képviselő megpróbálta rávenni, hogy lépjen vissza, még a kampányra addig fordított költségeinek kifizetését is felajánlotta neki.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »