Terrortámadás egy moszkvai koncertteremben, legalább 40 halálos áldozat lehet (18+)

Péntek este lövöldözés történt Oroszország fővárosában a Crocus City Hall nevű koncertteremnél. Az eddigi nem hivatalos jelentések szerint legalább 40 halálos áldozata lehet a merényletnek, amit három fegyveres követett el. /Folyamatosan frissülő hír./

Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint pénteken több fegyveres is lövéseket adott le egy moszkvai koncertteremben, több ember megsérült – szemlézte az AP hírügynökség. Egyes jelentések szerint már legalább 40 halálos áldozat lehet, de hivatalos forrás még nem támasztotta alá. A mentés már zajlik, az első bejelentések nagyjából egy órával ezelőtt voltak.

A RIA Novosztyi szerint legalább három-négy harci öltözékben lévő ember lövöldözött.

– Álruhás emberek, legalább hárman, berontottak és automata fegyverekkel tüzet nyitottak. Biztosan vannak sebesültek – mondta a hírügynökség tudósítója, akinek elmondása szerint ezután a bűnözők gránátot, gyújtóbombát vagy Molotov-koktélt is használtak, emiatt gyulladhatott ki a tetőszerkezet.

„Az emberek, akik a csarnokban voltak, a földre feküdtek, hogy elkerüljék a lövöldözést, körülbelül 15-20 percig feküdtek, majd kúszva kezdtek kijutni. Sokaknak sikerült kijutniuk. Az épületben tűz ütött ki” – jelentette a tudósító.

#BREAKING❗️

Mass shooting at concert venue near Moscow, casualties reported

At least three people in camouflage opened fire at the Crocus City Hall concert venue near #Moscow on Friday, a Sputnik correspondent said, APA reports. #russia pic.twitter.com/CiLNK2l2cp

— APA News Agency (@APA_English) March 22, 2024

Az állami TASZSZ hírügynökség is beszámolt a lövöldözésről a Crocus City Hallban, az orosz főváros nyugati szélén lévő hatalmas bevásárlóközpontban, koncertteremben történt.

Több más orosz médium azt közölte, hogy a koncertterem lángokban állt. Az orosz üzenetküldő alkalmazások csatornáin közzétett videókon hatalmas fekete füstfelhők emelkedtek az épület fölé.

Az amerikai nagykövetség már korábban jelezte a moszkvai terrortámadások lehetőségét

Március elején az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége felszólította honfitársait, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyobb összejöveteleket az orosz fővárost célzó, szélsőségesek által elkövetett terrortámadások veszélye miatt.

Hírdetés

A nagykövetség figyelemmel kíséri azokat a jelentéseket, amelyek szerint a szélsőségesek a közeljövőben nagyszabású moszkvai összejöveteleket, köztük koncerteket terveznek, és az amerikai állampolgároknak azt tanácsolják, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyszabású összejöveteleket – írják az oldalukon. Az amerikai állampolgároktól azt kérik, hogy kerüljék a tömegeket, és figyeljék a helyi médiát a friss hírekért. A közleményben egyéb részleteket nem közöltek a lehetséges moszkvai terrortámadásokról.

Arról szintén beszámoltunk, hogy külföldi hírszerzési szolgálatok beloruszokat próbálnak toborozni az interneten oroszországi terrorakciókra.

„Idegen államok hírszerző szolgálatai – Ukrajna, Lengyelország hírszerzései – a mi állampolgárainkat használják bűncselekmények elkövetésére a Belorusz Köztársaság és jórészt az Oroszországi Föderáció területén is. Azokat a személyeket, akiket sikerül rávenniük bűncselekmények elkövetésére, az internet segítségével találják meg” – mondta egy belügyi tisztségviselő. Mint mondta, a toborzást végzők meghatározott feladatokkal látják el ezeket az embereket, ami többnyire a létfontosságú infrastruktúra – így például vállalatok és vasútvonalak – elleni támadásokat jelenti.

⚡️ At least three men wearing camouflage opened fire at Crocus City Hall, a popular concert venue in Moscow’s suburbs, the state-run RIA Novosti news agency has reported.

At least 12 people have reportedly been killed and 35 injured, the Baza Telegram channel said, without… pic.twitter.com/YvfouAA7U5

— The Moscow Times (@MoscowTimes) March 22, 2024

🇷🇺Terrorist attack in Moscow, dead everywhere

Unknown people opened fire at Crocus City Hall near Moscow, the building is on fire, people are killed and injured

▪️An unknown person (according to other sources there were 3 of them) opened fire from a machine gun before the… https://t.co/C69cEvMJi0 pic.twitter.com/3TXwe1Qdrf

— Megatron (@Megatron_ron) March 22, 2024

Frissítés: legfeljebb öten vettek részt a támadásban

Szergej Szobjanin moszkvai polgármester nagy tragédiának nevezte a támadást. Legalább 50 mentőautót küldtek a támadás helyszínére.

„A támadók feltehetően egy koncert közben, automata fegyverekkel tüzet nyitottak az épület bejáratára, majd tűz keletkezett az épületben” – közölte a katasztrófavédelem.

A hatóságok szerint legfeljebb öten vettek részt a támadásban. A polgármester egyúttal minden sport-, kulturális és egyéb tömegrendezvényt lemondott Moszkvában a hétvégére.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a történteket terrortámadásnak minősítette. Mint fogalmazott, a támadást az egész nemzetközi közösségnek el kell ítélnie.

Az orosz külügyminisztérium folyamatosan kapja a világ különböző országaiból érkező egyszerű állampolgárok hívásait, akik részvétüket fejezik ki a Crocus City Hallban történt szörnyű tragédiával kapcsolatban, és határozottan elítélik ezt a véres terrortámadást, amely az egész emberiség szeme láttára történik – fogalmazott Marija Zaharova.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »