Templomfelújítások a felvidéken: A kulturális tárca és a püspöki kar is üdvözli a “baráti segítséget”

Templomfelújítások a felvidéken: A kulturális tárca és a püspöki kar is üdvözli a “baráti segítséget”

Magyarország több, mint száz templom felújítását tervezi a Felvidéken. A szlovák lapok tudósításai szerint a liberális külügyminiszter rossz szemmel nézi a beruházást, az OĽANO-s kultuszminiszter azonban üdvözli a dolgot, ahogy a Szlovák Püspöki Konferencia is, amely kijelentette, hogy a két ország katolikus egyházi képviselői egyeztettek a beruházások kapcsán.

Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter október elején telekürtölte az étert azzal, hogy Magyarország olyan alapot hozott létre, amely szlovákiai földvásárlási beruházásokat finanszírozna. A liberális sajtónak nem kellett több, és a szlovák nacionalistákat is megszégyenítő módon kerítettek köré több napon át tartó médiahadjáratot. A tudósításokból azonban nem nagyon szerepelt az, hogy milyen forrásokból jutnak szlovákiai területekhez a dánok, németek, hollandok és kínaiak. Maga Korčok is azzal kerüli el a választ, hogy “nem tud arról”, hogy állami pénzeken jutnának hozzá szlovákiai termőföldhöz. De míg a “nyugati partnerek” esetében nem is akarja tájékozatlanságát orvosolni, addig Magyarországgal szemben kikövetelte magának, hogy a szlovák külügyet márpedig külön kell Budapestnek értesítenie minden Szlovákiát érintő magyarországi állami transzferről.

Nagyjából ez volt az alaphelyzet, ami a magyar támogatások szlovákiai fogadtatását illeti. Most a szlovák sajtóban a Denník N balliberális lap beszámolója nyomán sorra jelennek meg a cikkek arról, hogy Orbán Viktor kormánya több millió euróból újítja meg az ország szakrális jelentőségű ingatlanjait.

Már a hó eleji Szijjártó-Korčok sajtótájékoztatón is feltűnő volt a szlovák külügyér szóhasználata, aki azt kifogásolta, hogy “nem tudott mit válaszolni, mikor megkérdezték tőle, miért újítanak meg templomokat” Szlovákiában. Mintha rögtön két probléma állna fenn: magyarországi támogatások érkeznek, ráadásul templomok felújítására – végtére is egy liberális politikusról és karrierdiplomatáról van szó.

Több mint száz templom

A magyar kormány összesen 4,3 millió eurónyi forrást szán 101 templom felújítására 96 településen. Konkrétan 69 római katolikus, 25 református, hat görögkatolikus templomról és egy zsinagógáról van szó.

Ami politikai reakciókat illeti, a szlovák külügy természetesen újra úgy állítja, mintha Magyarország nem vonná be ezekbe a döntésekbe a szlovák államot. Azt a szlovák államot, amely egyébként évek, évtziedek óta elhanyagolja az egyházi ingatlanok támogatását, sőt, ahelyett, hogy a történelmi értékek közé tartozó épületeket felkarolná, az SaS az egyház anyagi leválasztásával foglalkozott.

Hírdetés

Milanová üdvözli, de azért…

Ugyanakkor nem mindenki támadja a magyar kezdeményezést. Az OĽANO kulturális miniszter, Natália Milanová nem lát különösebb problémát abban, ha a magyar kormány támogatni akarja a szakrális épületek felújítását. Bár azt ő is hozzátette, hogy jó lenne, ha erről értesítenék a szlovák kormányt is.

“Jó lenne, ha nem utólag értesülnénk ezekről a dolgokról, másrészről viszont, üdvözlöm ezt a segítséget, mert a történelmi emlékeink felújítására sosincs elég pénz, és bár folyamatosan növeljük az erre szánt keretet, a tartozásunk a fejlesztések megvalósítását illetően igen nagy”

fogalmazott a miniszterasszony a DennikStandard közlése szerint.

Hasonlóan pozitívan értékelte a támogatás érkezését a Szlovák Püspöki Konferencia is:

“Tekintettel az egyházak felügyeletére bízott kulturális emlékeket érintő beruházások igényességére, költségeire és az igénylők széles körére, ezt az ajánlatot szívesen fogadtuk. Ráadásul, a felújításokhoz más, külföldi forrásokat is felhasználnak. (…)”

idézte a Denník N a püspökök szóvivőjét, Martin Kramarát, aki szerint “tisztán baráti segítségnyújtásról van szó”.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »