Templomépítésre nem jut az idén, de fizetésmelésekre igen: 760 millió lejbõl gazdálkodhatnak az egyházak

Templomépítésre nem jut az idén, de fizetésmelésekre igen: 760 millió lejbõl gazdálkodhatnak az egyházak

Drasztikusan csökkenti a kormány az egyházaknak szánt összeget – írja a Digi24. a beszámoló szerint mintegy 760 lej lesz az az összeg, amelyet a kormányfőtitkárságon keresztül kapnak meg a romániai egyházak, de ez jóval kevesebb, mint ami a 2020-as évben jutott nekik.

Hírdetés

A legnagyobb érvágás templomépítésre, templomok felújítására szánt összegeknél érhető tetten, ahol 2021-re mindössze 28 millió lejt irányoztak elő, ez pedig mintegy 89 százalékkal kevesebb, mint a 2020-as építkezési büdzsé, amely 249 millió lejre rúgott.

Az egyházi alkalmazottak fizetései viszont nőni fognak az idén, és az említett 760 millió lejes teljes költségvetésnek 95 százaléka a lelkészek fizetéseire lesz elköltve. 2,36 százalékkal nőnek a fizetések az idén, tehát a tavalyi 731,95 millió lejes bérkeret az idén 749,25 millióra emelkedik.
A teológiai pedagógusok fizetései esetében is növekedés várható: 33 százalékkal nőnek a 2020-as szinthez képest, a teljes összeg pedig eléri a 8,83 millió lejt.

Az Elnöki Hivatal beszámolt arról, hogy a napokban Klaus Johannis államfő megbeszélést folytatott az ortodox egyházfővel, Dániel pátriárkával, azonban a megbeszélés tematikáját nem közölték, így nem tudni, hogy az egyházakat érintő költségvetési megszorításokról esett-e szó. (digi24)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »