Temes megye: átadták a felújított újszentesi templomot

Temes megye: átadták a felújított újszentesi templomot

A nyugati kereszténység hatása alatti vidékeken ma már egyre kevesebben ragaszkodnak a keresztény alapokhoz, „nekünk azonban továbbra is a béke embereinek kell maradnunk, mert ez nemzetünk jövőjének záloga” – mondta Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap délután a romániai Újszentesen.

   A Temesvár melletti bánsági település református templomában vasárnap délután újraszentelő istentiszteletet tartottak, a műemlék épület teljes körű felújításáért adtak hálát. Potápi Árpád János beszédében rámutatott: nincs méltóbb módja megünnepelni a virágvasárnapot, mint egy templom újraszentelésével. Emlékeztetett, hogy virágvasárnap, a jeruzsálemi bevonulás után, Jézus is bement a templomba, megtisztította és helyreállította a rendjét.

   A reformáció idején a mai Bánság a magyar nemzet számára hányattatott sorsú terület volt, de a török hódoltság utáni betelepítésekkel új közösségek születettek – mondta. „Újszentes és református gyülekezete is ennek a gyümölcse” – fogalmazott arra utalva, hogy a Temes megyei települést szentesi telepesek alapították, mint neve is jelzi. Bár az itt élők „sok hullámhegyet és hullámvölgyet megjártak”, megmaradtak magyar közösségnek.

Hírdetés

   Az ünnepségen Szentest Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetését Rácz Ervin Lajos generális direktor képviselte.

   Szűcs András Ottó újszentesi lelkész felidézte, hogy a települést az 1891-ben Szentes városából idetelepült őseik alapították. A 120 éves műemlék templomot Pecz Samu budapesti építész tervezte neogótikus stílusban. Köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a megújulásához, a templomot „hitünk és nemzeti hovatartozásunk védőbástyájának” hívta.

   Az egy évig tartó felújítással az eredeti stílus, formák, színek betartására törekedtek, a restaurálás a templom minden négyzetméterére, az orgonára is kiterjedt. A munkálatok 860 ezer euróba kerültek – közölte az MTI-vel Szűcs András Ottó. Elmondta: a 498 főt számláló újszentesi gyülekezet tagjai „lelkes, igazi magyarok”, akik bár kisebbségbe kerültek, ragaszkodnak történelmi, hitbeli gyökereikhez.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »