Teltház, telt udvar fogadta a Bordó Sárkányt Komáromban

Teltház, telt udvar fogadta a Bordó Sárkányt Komáromban

Ismét fergeteges hangulatot teremtett Komáromban a Bordó Sárkány zenei együttes, aki jelenleg is parázs hangulattal bélelt „ősfészkébe” repült vissza, mégpedig a törzshelynek számító Európa Udvar Borozójába.

Az évtizedes múltban összeverbuválódott rajongói tábor tagjai a „Sárkányok” hírére hatalmas sokadalomban gyűltek össze az Udvarban, hogy ismét jelen lehessenek a tüzes mulatságon.

A neo-folk banda a Borozó előtti térségben állította fel szabadtéri színpadát – hasonlóan, mint az előző éveken, hiszen a nagyszámú rajongótábor úgysem fért volna be a vendéglő falai közé. Mindezt segítette az esőmentes forró nyári este is.

A középkori kocsmazenét visszaidéző Bordó Sárkány jelen koncertjén legújabb, ötödik albumát mutatta be, amely saját nevükre is utalva egyértelműen a Bordó Sárkány – 5 címet viseli. Az egész album, amely 11 új számot tartalmaz, magán hordozza a zenekarra jellemző stílusjegyeket, amit főként a középkort visszaidéző hangszerek, a koboz, a duda jelenítenek meg.

A koncerten elsőként egy, Bartók Béla népdalgyűjtéséből származó jászsági népdalfeldolgozás hangzott el, Az egri vármegye címmel, amely többszáz év távlatába varázsolta vissza az egyébként is különös légkörű Európa Udvar közönségét. Maga a lemez három népdalfeldolgozást és nyolc saját szerzeményt tartalmaz.

A koncerten második számként egy új, saját szerzemény hangzott el, Malac címmel, amely a mulatozás, az evés-ivás, a közösségi munka és szórakozás hangulatával töltötte be a teret. Erre kötődött a Hajdúvad című szám, ami ritmikus zenéje mellett szójátékos címével is sokat ígért.

Az új album „Bordó Sárkány” címadó dala egy misztikus világot tár elénk, amelyben a sárkány egy hatalmas tomboló elemi erőt képvisel, mely körbefonja, formálja a világot, de egyúttal saját erői is fogyatkoznak. E dallamvilág lenyűgöző, magával ragadó, mintha a zenészek is valójában ezen elemi erő részesei lennének. A dalba akár egy mély szimbolikát is belegondolhatunk.

A lemezbemutatón a tizenegy új szám mellett felhangzottak az előző évek kiemelkedően kedvelt dallami is, amelyekkel az együttes nagy sikert aratott. Ilyen volt például a XX. századi krónikás, amelyben korunk átlagemberének viszonyait, életszemléletét fedezhetjük fel: Nem vagyok törpe, sem óriás, csak egy huszadik századi krónikás, / Nem leszek szolga és nem leszek úr, míg a hangszeren megszólal az összes húr, / szól, szól, szól, az összes húr…

Az együttes repertoárjából nem hiányozhattak a moldvai csángó dallamok sem, annak ellenére, hogy zenéjük fő forrása talán az ír népzene. Jelen lemezükön a Csobán legény, valamint az Úgy elmenek rózsám moldvai népdalokat színesítették saját motívumaikkal.

Hírdetés

A szívvel és lélekkel muzsikáló Bordó Sárkány középkori kocsmazenéjét így, hozzátéve saját adottságaikból fakadó hangzásvilágukat, világzeneként is értelmezhetünk.

Dalaikban ugyan letűnt korok hangulatát idézik vissza, de ezek témáikban a ma emberéhez is szólnak, és adják zenéjüket olyan hévvel, lelkülettel, lendülettel, hogy nincs ember, aki ellent tudna állni a rock and rollra emlékeztető ritmusnak.

A komáromi koncert fő gerincét az albumon szereplő új számok adták meg, melyek sorrendben a következők: Az egri vármegye, Hajdúvad, Csobán legény, Malac, Részben egész, Lencsés, Bordó Sárkány, trubadúr, Úgy elmenek rózsám, Kettő 21,

Az öttagú banda vezetője Dickmann Roland főként középkori dudán játszik, Szlama László kobzon, Kiss Ernő mandocsellón, Fábi János hegedűn, Szőke Miklós Márk dobon, ütőhangszereken. Az említett hangszereken kívül az est folyamán sok egyéb instrumentum is előkerült.

Az együttes magával ragadó temperamentumos kobzos-énekese, Szlama László egyedi karakterével, ugyanúgy az egész banda, különleges dallamvilágukkal szinte odakötötték a közönséget a pódium elé.

E középkori hangulatú dallamok táncra perdítőek és erőteljes dinamikával szólalnak meg, így a koncert estéjén is betöltötték az Európa Udvart. Aki véletlenül arra járt, az ott megállt, és hangulat nem is engedte további útjára.

A Bordó Sárkány azonban nemcsak Komáromban népszerű, hiszen a kezdetektől jelentős helyszíneken kapott már szerepet: játszottak a Zeneakadémián, a Magyar Állami Operaházban, a Fonóban, a Fészek Művészklubban, a Budapesti Nyári Fesztiválon, a Mesterségek Ünnepén, a Nemzeti Vágtán.

Ugyanígy külföldi szerepléseik is számottevőek, koncerteztek Norvégiába, Észtországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, Németországban.

Tény és való, a komáromi közönség is rajong a Bordó Sárkány pergő dallamok kíséretében is mesélgetni képes különleges zenei produktumáért – s mindez, így együtt, meghozta az idei nyár forró hangulatát a Borozó teraszára, sőt, a tágas az Európa Udvar minden szegletébe.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »