Gulyás Gergely: Az AfD nem csatlakozik a Patrióták Európáért szövetségéhez

A német AfD nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártszövetséghez az EP-ben – közölte hétfőn a Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A külföldi sajtó által szélsőjobboldalinak titulált pártszövetség megalapítását június 30-án jelentette be Orbán Viktor, Andrej Babiš és Herbert Kickle. Július 8-án Brüsszelben megtartották a pártszövetség alakuló ülését, ezt követően pedig bejelentették, hogy 84 képviselőjükkel a harmadik legnagyobb európai parlamenti frakció lesznek az EPP és az S&D után.

A Politico brüsszeli hírportál a Patrióták Európáért megalakulásával kapcsolatban azt írta, hogy a német AfD képviselőinek többsége csatlakozhatna az ún. Szuveneristák potenciális csoportjához, melynek tagjairól még tárgyalások folynak. Egyébként velük hozták kapcsolatba a szlovák Republika képviselőjét, Milan Uhríkot is.

Hírdetés

A Politico azonban az Identitás és Demokrácia (ID) csoportból való forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az AfD néhány képviselője szeretne a Patriótákhoz csatlakozni. Ebben az esetben a Szuveneristák nem tudnának megalakulni, mivel nem lenne elég képviselőjük. Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón azonban kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) nem lesz a pártcsalád része.

A már létező és az új frakcióknak július 15-ig kell leadniuk nevüket és összeállításukat. Az EP alakuló ülésére július 16. és 19. között kerül sor Strassbourgban, ahol az EP-képviselők megválasztják az EP elnökét, 14 alelnökét, az egyes bizottságok és delegációk elnökeit és alelnökeit.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »