Téli kézműves vásár a nagykaposi Magyar Házban

Téli kézműves vásár a nagykaposi Magyar Házban

A nagykaposi Magyar Közösség Házában az idei május végi kézműves – és őstermelői vásárt követően a karácsonyit is megrendezték, kicsik és nagyok örömére.

A kézművesek és az ehető fimonságokat készítő őstermelők kíváncsian várták, vajon ebben az ínséges időben lesznek-e látogatók, vásárlók. Többüknél is érdeklődve, a vásár végén szinte egybehangzóan azt a választ kaptam, hogy az idén különösebb elvárások nélkül dideregték végig a standjaik mellett töltött pár órát, volt már jobb bevételük is karácsonyi vásár idején, de ahogy egyikük idézte az ismert mondást. ” Ki a kicsit nem becsüli, a sokat nem érdemli”. Aki viszont ellátogatott a vásárba, nem tért haza üres kézzel…

A ház előtti udvarrészben a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola másodikos és ötödikes tanulói által, otthon, szabad idejükben, szüleikkel, testvéreikkel együtt készített apró karácsonyi ajándékokból sokan választottak.

A befolyt összeget az iskola támogatására fordítják majd.

Ez a fiatalember a határon túlról, Tiszadobról hozta az Ung-vidékre több fajta almáját, sokak nagy örömére. Az alma gyógyír, így erre igazán nem sajnálták a pénzt a vásárban megfordulók. E sorok írása közben magam is ropogtatom a vásárfiám, azt az almát, amelyik a legszebben mosolygott rám, nem tudtam ott hagyni. Vettemm belőle pár kilónyit. Mondanom sem kell, hogy zamatos, ízes, fimon, nem úgy, mint az ehetetlen, ízetlen bolti társai.

A szomszédjában, párja is almákkal érkezett, de azokba nem ajánlotta beleharapni….

A ház mögötti udvarrészben a vásári forgatagban szintén sok minden volt, mi szem – szájnak ingere. Vajon hány fenyőfa alatt találják majd meg a gyerkőcök meglepetésként ezen kedves, horgolt figurák valamelyikét?

Más formában is jelen volt a horgolás – praktikus, vidám kosarakból bőven volt választék. S mindez a szépség egy ügyes leleszi tinilány kezemunkáját dícséri! 

Sokan csodálkoztak azon, hogy az egyre népszerűbb kézműves szappanok már milyen aprólékos mintájú formákban is kaphatóak. Ha lehetett volna indulni a legillatosabb stand címért, ez a szappankészítő vitte volna el a pálmát! 

A pirosat vagy a barnát, melyiket válasszam? 

Egyre gyakrabban bukkannak fel az őstermelői vásáron a nagyi receptje szerint készített házi ízek. Nagyon csalogatóak voltak ezek is, a vidám kis kalapjaikkal.  

Ez a két fiatalember már visszatérő őstermelő-árúsa a nagykaposi Magyar Ház vásárainak. Mangalica finomságaik és sajtremekeik már sok bodrogközi és Ung-vidéki kedvence. 

Hírdetés

Kemény, érlelt sajtból, natúr és ízesített ordából és még sok más finomságból vittek saját részre de ajándéknak is. 

A vásári forgatagba belibbentek az imregi Bazsarózsa ifjúsági hagyományőrzői, hogy elropják rövid kis műsorukat. 

Aki kint eleget nézelődött és a vásárfiát is beszerezte, benézhetett melegedni és megpihenni a Házba. Akár az ott folyó kézműves foglalkozásokba is bekapcsolódhatott. 

Ahogy ezek a lányok elárulták, jó kis türelemjáték volt a gyertyamártogatás. Bizony jó sokszor bele kellett mártani a kanócot a viaszba, hogy a leheletvékony rétegek egymásra tapadásával végül megkapják a gyertyát. Annyira nagy becsben lesznek náluk ezek a kemény munkával készült darabok, hogy elképzelhetően nem is lesz szívük meggyújtani azokat.

Aki kevesebb türelemmel volt felvértezve, az a gyorsabb, egyszerűbb gyertyaöntés technikájával készíthette el saját mécsesét.

A makramézás technikáját is kipróbálták kicsik és nagyok. Született itt apának kulcstartó, kolléganőnek, lánynak karkötő.

A legnagyobb zsongás, alkotás talán a mézeskalács díszítők asztalánál volt. Ez a kis tündér épp egy angyalka ruhájának kicsipkézését fejezte be. 

Hiába, a férfiak is ügyeskedtek. 

A nagyapával szemben az unoka is alkotott. 

 A foglalkozás végén kétszer ennyi mézes puszedlit díszítettek ki.

Barátnők, testvérek, anyák is megajándékozottak lesznek a kis ügyeskezűek által készített nemez gyűrűvel. 

Míg bent folyt a szorgos munka, a vásár főszakácsa sem tétlenkedett. Több órás munkáját sokan értékelték.

Minden jelenlévő megkóstolhatta a zamatos babgulyást. Nyugtázták, hogy jó volt megint együtt lenni, élvezték egymás társaságát, jókat beszélgettek, ezt mindenki áldásként élte meg. 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »