Távozik posztjáról a Štúrovo–Parkan TDM igazgatója

Távozik posztjáról a Štúrovo–Parkan TDM igazgatója

Távozik posztjáról a Štúrovo–Parkan TDM igazgatója Mészáros Richárd2024. 07. 02., k – 12:41

Családi és egészségügyi okok miatt távozik posztjáról ez év végén a Štúrovo–Parkan Területi Turisztikai Iroda igazgatója, Németh Lívia. A szakember már korábban is fontolóra vette a távozását, de, mint mondja, a szerződését becsülettel kitölti. Szerinte a szervezet további bővítése roppant fontos, miként az is, hogy a párkányi régióban fejlődjön a gasztroturizmus és tisztességes állapotba hozzák a jelenlegi túraútvonalakat. 

Sokan meglepődtek a városban és környékén, amikor felröppent a hír, hogy Németh Lívia, a Štúrovo – Parkan Területi Desztinációs Menedzsment, azaz a területi turisztikai iroda igazgatója távozik posztjáról. Már csak azért is, mert a szervezet egyre jobban működik, többször is sikeresen pályáztak forrásokért és állami támogatásért, legutóbb az új szabadtéri színpadra sikerült pénzt szerezniük. Németh szinte a kezdetektől irányította és szervezte a TDM tevékenységét, a Vadas marketingfőnökeként szerzett tapasztalatait és tudását is kamatoztathatta a szervezet élén. 

A hírre sokan felkapták a fejüket. Mi az oka a távozásának és miért most döntött erről? 

Hírdetés

Németh Lívia: 2021. január 1-én vállaltam el az igazgatói tisztséget, 4 éves szerződéssel. Az én nagyapám mindig azt mondta, aki felkötötte a kolompot, az kongassa.  Bár már 2 éve is nehéz volt a két munkahelyen egyszerre helytállni, úgy döntöttem, becsülettel kitöltöm amit vállaltam, a tőlem lehető legjobb tudással. Az elmúlt 4 évben ugyanis a TDM mellett a Vadas marketingosztályát is vittem tovább. Tudom, milyen nehéz szakembert taláni, ezért döntésemet még április elején közöltem az elnökkel és a Vadas igazgatójával. A TDM megalakulásakor éppen országos lockdown volt és tombolt a COVID. Volt tehát idő a két munkahely betöltésére, a munkaidőm java home officeban zajlott és párhuzamosan is tudtam teljesíteni. Mondanom sem kell, hogy a pandémia végeztével beindult a fürdőszezon, nekem pedig két vezetői pozícióban kellett helytállnom. Bár papíron 70% -os munkaviszonyban vagyok a TDM-ben, 30%-ban pedig a Vadasban, a valóságban ez mindig többet tett ki, és voltak bizony 14 órás munkanapok is. Ahogy nyáron nem ritka, hogy egyhuzamban 20 napot is húzok, ha kell, hiszen akkor van a főszezon. Szeretem csinálni, sosem okozott gondot, hogy nyáron sok munka van, de a projektekkel a szezon is kihúzódott, tehát februártól szeptemberig számomra nincs megállás. Tavaly ennek meglett a böjtje, komoly egészségügyi gondokkal küzdöttem, de igazából a családom volt az, aki miatt úgy döntöttem lassítok. Három gyereket nevelek, megérdemlik, hogy mellettük legyek, nem lehet két végén égetni a gyertyát. Ugyanígy komolyan gondolom, hogy mindkét szervezet, a TDM és a Vadas is megérdemli, hogy az érintett posztokat száz százalékban egy ember lássa el. Szívügyem a Vadas, 20 éve vagyok a munkatársa, erre dőlt a mérleg nyelve.

Mit tart a legnagyobb fegyverténynek és mire büszke a TDM irányítójaként? 

Németh Lívia: A négy év alatt mintegy negyed millió eurót sikerült szereznem Párkánynak és környékének. Szemmel látható eredmény például a Duna parti jópofa kilátópad vagy a sétálóutcán található színpad, amelyről sokan nem tudják, hogy ebben Blahák Dominikával, Párkány alpolgármesterével 2 év munkánk van, és a végére bizony már kezdtünk belefáradni, de most itt van, és sokáig örülünk még neki. Ugyanígy a TDM-nek köszönhető, hogy Párkányban akkor is voltak koncertek, amikor a kultúrház ezt nem tudta anyagilag megoldani. Jelenleg azokat a közbeszerzéseket vezényeljük le,  amelyek az idei projekthez tartoznak, ezeket még mindenképpen én fejezem be. A következő projektet is előre megírom, ennek 85 ezer euró a célösszege, Kreatív embernek tartom magam, de bizony ezek a projektek, s ezek kiértékelése nem egyszerű feladat. Aminek a legjobban örülök, hogy lett egy Kakathfestünk, ez szintén én találtam ki és idén már harmadszor rendezzük meg. Nem elhanyagolható azonban a háttérmunka. A Štúrovo – Parkan TDM kiváló kapcsolatokat alakított ki nemcsak az idegenforgalmi minisztériumban, de a nyitrai megyeházán is, ezek nagyon fontosak a szervezet létezésében. 

Mik a legnagyobb hiányosságok és merre kéne fejlődnie a TDM-nek?

Németh Lívia: Szeretném ha a TDM bővülne. Mindenképp olyan tagokra van szükség, akik komoly értéket képviselnek, legyen szó Kürtről, a szalkai Góra farmról, a kéméndi kempingről vagy a muzslai szőlőhegyről. Nagyon örülök, hogy a bélai kastély a TDM a tagja lett, mert Kolkus igazgató úr kivételesen jó képességű idegenforgalmi szakember és biztosan nagy hasznára válik a TDM-nek is. Ugyanígy ámulattal nézem a Visit Esztergom csapatát és nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy együttdolgozhatok Szekér Zoltánnak, aki bámulatos, szinte hihetetlen eredményeket produkál Esztergomban. Fontos továbbá az edukáció, jó lenne, ha a környékbeli szállásadók megértenék, miért fontos, hogy elküldjék a szálláséjek számát a statisztikai hivatalnak, mert ez alapján több támogatáshoz juthatna a régió. A környék leggyengébb láncszeme az infrasturktúra. A turistaútvonalak például szörnyű állapotban vannak, valamint a gasztronómia is hiányzik.  Ez utóbbi különösen fáj, mert szinte mindig első kérdések közt kapom a sajtótól,  hogy mik a helyi specialitások, hol egyen a turista. Sajnos jelenleg ez bizony sok kívánnivalót hagy maga után, remélem az utódom ezzel is tud majd kezdeni valamit. Jó lenne ha mindenki megértené, a jól működő régiók azért olyan jók, mert egy célért küzd mindenki , hisznek az egészséges konkurenciában és a minőségre helyezik a hangsúlyt, nem a mennyiségre. Én magam sem zárkóztam el a Dunamente TDM-mel vagy Visit Esztergommal való együttműködéstől, hiszen csak mi javultunk, bővültünk ezek által is. A TDM, bár sokszor egy egyszemélyes shownak tűnik, de korántsem az! Hanem csapatmunka. Nekem szerencsém volt, hisz az elnökünk, Blahák Dominika nagyon komoly támaszt és segítséget jelentett számomra, sosem leszek elég hálás neki. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »