Tavaly nyáron több mint 14 500 szlovákiai polgár szorult egészségügyi ellátásra külföldön

Tavaly nyáron több mint 14 500 szlovákiai polgár szorult egészségügyi ellátásra külföldön

Az elmúlt nyár folyamán több mint 14 500 szlovákiai biztosítottat láttak el külföldön. Leggyakrabban Csehországban vagy Ausztriában kaptak egészségügyi ellátást. Ez az összes egészségbiztosító által a TASR-nek szolgáltatott adatokból következik. Összességében több mint nyolcmillió eurót fizettek ezekért az ellátásokért.

2023 júniusa és augusztusa között az Általános Egészségbiztosító (VšZP) 5499 biztosítottja vett igénybe külföldön egészségügyi ellátást. Legtöbbjüket Csehországban kezelték (2657), ezt követi Lengyelország (934) és Ausztria (743). Mintegy 400 biztosítottnak volt szüksége orvosra németországi látogatása során, több mint 320-an Magyarországon és több mint 160-an Horvátországban szorultak ellátásra.

„Leggyakrabban fogászati ​​kezelésre, gyógyszerek megtérítésére és kórházi kezelésre volt szükségük“ – mondta Marianna Bublavá, a VšZP kommunikációs osztályának vezetője a TASR-nek. A külföldön nyújtott egészségügyi ellátás összköltsége tavaly nyáron közel 3,7 millió eurót tett ki.

A Dôvera magán egészségbiztosító biztosítottjai közül 4367-en részesültek külföldön egészségügyi ellátásban a fent említett az időszakban –  leggyakrabban Németországban, Csehországban és Ausztriában.

Hírdetés

„Amikor a biztosítottak külföldön akut ellátásra szorulnak, a leggyakoribb esetek a törések, az akut felső és alsó légúti gyulladások, különféle sérülések (szem, végtag) és váratlan hasi problémák” – magyarázta Matej Štepianský, a biztosítótársaság specialistája a TASR PR-nek. A Dôvera összesen 2,26 millió eurót fizetett ezekért az ellátásokért.

Az Union magán egészségbiztosító tavaly nyáron 4638 olyan biztosítottat regisztrált, aki külföldön vett igénybe egészségügyi ellátást. Ez főként a Cseh Köztársaságban, Németországban, Ausztriában, Angliában, Magyarországon, Olaszországban, Görögországban és Hollandiában nyújtott ellátást érintette. Az Union csaknem 2,4 millió eurót fizetett érte – mondta el a TASR-nek Kristína Baluchová szóvivő.

Az Európai Unió országaiban az európai egészségbiztosítási kártya alapján a biztosítottaknak ugyanolyan joguk van az egészségügyi ellátásra, mint a hazai biztosítottaknak. A kártya Norvégiában, Liechtensteinben, Izlandon, Svájcban és Nagy-Britanniában is érvényes.

Az európai kártya azonban nem fedezi az önrész költségeit, a Szlovák Köztársaságba történő szállítást, a hazaszállítás költségeit, illetve az egészségügyi intézményben vagy a helyi állami egészségbiztosítási rendszerhez nem kapcsolódó egészségügyi szolgáltatóknál végzett kezelés költségeit. Az egészségbiztosítók ezért a kereskedelmi biztosítást is javasolják külföldi utazások alkalmával.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »