Tanulmány: a francia bankok a fosszilis energiaforrások legnagyobb európai finanszírozói

A nagy francia bankok a karbonsemlegességgel kapcsolatos kötelezettségvállalások ellenére a fosszilis energiaforrások első számú finanszírozójának számítanak Európában – közölte a Reclaim Finance civil szervezet abból az alkalomból, hogy közzétették több nem kormányzati szervezetnek a témáról készült tanulmányát.

A Banking on Climate Chaos (Banküzletek a klímakáosz kapcsán) című éves jelentésében hét civil szervezet – közöttük a Reclaim Finance – kiszámította a hatvan legnagyobb nemzetközi bank által a gáz-, kőolaj- és szénkitermelő vállatoknak nyújtott támogatást, figyelembe véve a kölcsönöket, a részvény- és kötvénykibocsátásokat egyaránt.

A szervezetek szerint hat francia bank (BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE, La Banque Postale és Crédit Mutuel) mintegy 47 milliárd dollárral (15 469,6 milliárd forint) járult hozzá tavaly a fosszilis energiaforrásokkal kapcsolatos cégek gazdálkodásához.

Franciaország Euróban a legnagyobb, a világban pedig az ötödik legnagyobb finanszírozója a fosszilis energiaforrásoknak – mondta az AFP francia hírügynökségnek Louis-Maxence Delaporte, a Reclaim Finance kampányfelelőse.

A tavalyi összeg jóval alatta marad a civil szervezetek által 2020-ra becsültnek, amely mintegy 88 milliárd dollár volt, azaz közel a duplája, és 2 százalékkal magasabb, mint a 2016-ra, a párizsi klímaegyezmény aláírásának évére becsült összeg.

Az egyezmény elfogadása után "nem látjuk a finanszírozás strukturális csökkenését: nem figyelhető meg stratégiaváltás a bankok részéről" – mondta Louis-Maxence Delaporte.

Hírdetés

A BNP Paribas, a Société Générale és a Crédit Agricole áll a nagy francia finanszírozók élén a jelentés szerint, míg a La Banque Postale-t és a Crédit Mutuelt úgy tekintik, mint akik példát mutatnak a fosszilis energiahordozók kizárása terén.

A hat francia bank ugyanakkor mind tett kötelezettségvállalásokat a karbonsemlegesség 2050-ig történő elérésével kapcsolatosan.

A Francia Bankszövetség bírálta a civil szervezetek által idézett "légből kapott" számokat, és kijelentette, hogy "a francia bankok nem szénhidrogénfüggők".

A bankszövetség elutasítja a fosszilis energiaforrásokkal dolgozó cégek mindent átfogó kizárásának a logikáját, inkább azt szorgalmazza, hogy az állampolgárokat és a cégeket a kevesebb szénhidrogént felhasználó gazdaság felé tereljék.

"A francia bankoknak a teljes gazdaságot kell finanszírozniuk, amely nem karbonsemleges" – így a bankszövetség, amely szerint a bankok "nagymértékben finanszíroznak megújuló energiaforrásokat is".

A hét ONG jelentésében globálisan az ágazat finanszírozását 2021-ben 742 milliárd dollárra becsülte, azaz egy százalékkal kevesebbre, mit 2020-ban, de 2,5 százalékkal magasabbra, mint 2016-ban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »