Váratlan fordulat Niki Lauda öröksége ügyében

Váratlan fordulat Niki Lauda öröksége ügyében

Az özvegyét kifelejtette a végrendeletéből a Forma–1-es legenda, most bíróságon szerzett jogot a kötelesrészre.

2020 júniusában Birgit Lauda úgynevezett kötelesrész iránti pert indított a néhai férje által alapított Lauda Magánalapítvány ellen. Egy évig tartó bírósági csata következett: a versenylegenda özvegye azokkal szemben perelt, akik valaha a legközelebbi bizalmasai voltak – írja a Kronen Zeitung alapján az autoszektor.hu.

Az alapítvány eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy Niki Lauda nem Ausztriában, hanem Ibizán élt – ezért a spanyol bíróságok döntsenek. Aztán azt állították, hogy Birgit Lauda méltatlan az örökségre.

Ausztriában az örökségből származó vagyonból a gyermekek mellett a feleség az örökség egyhatodának megfelelő, azaz 16 százalék körüli kötelesrészt kap, amit egy éven belül kell kifizetni az örökhagyó halála után. Ez a határidő már régen lejárt, hétfőn volt Niki Lauda halálának ötödik évfordulója, de az özvegy még nem látott semmit a jussából

Hírdetés

„Nagyon sajnálom, hogy bíróság előtt kell érvényesítenem a követelésemet. Tizenegy évig éltem boldog házasságban Nikivel” – ” – mondta Birgit Lauda.

Azt nem tudni, hogy Lauda miért nem változtatta meg végrendeletét 2007 után, és miért nem szerepel benne Birgit Lauda, ​​valamint két ikergyermekük, Max és Mia. A háromszoros világbajnok a Lauda Magánalapítvány alapító okiratában – amelyben Niki vagyona nagy részét elhelyezte – csak első házasságából származó gyermekei számára írt elő örökséget. Özvegye havi fizetést kap az alapítványtól, ami azonban nem áll összefüggésben a kötelező résszel.

A 2008-as esküvő előtt a 45 éves nő két veséje közül az egyiket odaadta a háromszoros világbajnoknak, amikor a megmaradt veséjének működési zavara életveszélyessé vált. 1976-ban a Nürburgringen történt balesete következtében Lauda elvesztette az egyik veséjét.

A pert jogerősen megnyerte az alapítvány ellen, jár neki a 16 százalékos örökrész, amely a hírek szerint akárt százmillió eurós nagyságrendű is lehet. Most a bíróságnak kell meghatároznia az örökség konkrét összegét.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »