Tantermet neveztek el a Czirfusz családról a Selye János Gimnáziumban

Tantermet neveztek el a Czirfusz családról a Selye János Gimnáziumban

Meghitt hangulatú terem-névadó ünnepséget tartottak október 9-én a komáromi magyar gimnáziumban, ahol 140 év alatt a Czirfusz család 5 nemzedékének 16 tagja összesen 64 évig gyarapította tudását. Közülük a tavaly elhunyt Czirfusz Gábor kémia-biológia szakon diplomázott tanár évekig geológiát is oktatott, s 1975-93 között az intézmény egyik meghatározó egyéniségének számított. 

Andruskó Imre iskolaigazgató köszöntőjében egyebek mellett elhangzott: tTLegutóbb avatták fel az Ipóth Barnabás-termet az intézményért áldozatkészen munkálkodott hajdani jeles igazgató emlékére, a Czirfusz családról pedig szándékosan azt a termet akarták elnevezni, amely a Czirfusz Gábor kémia szakos kollégájának és jóbarátjának, Konczer Józsefnek a nevét viselő terem mellett található. „Czirfuszékon kívül még egy ilyen családról nincs tudomásunk, amelynek ilyen sok generációjának a képviselői tanultak volna ezen alma mater falai között“ – jelentette ki a direktor.

Majd Konczer Veronika, nyugalmazott „selyés“ pedagógus, a Czirfusz család régi barátja szólt Czirfusz Gábor életútjáról, munkásságáról, felidézve a közös szép emlékeiket. Ő ezen família 3. nemzedékéhez tartozott – 1932-ben Lakszakálloson született és 2020-ban Komáromban hunyt el.

A komáromi Szent Benedek-rendi gimnáziumot 1943-44-ben látogatta, s a hontalanság évei után, 1950-53 között annak utódintézményében tanult tovább, majd leérettségizett. Azután 1954-58 között a Pozsonyi Pedagógiai Főiskolán kémia-biológia szakos tanári oklevelet szerzett, 1972-ben pedig a Szegedi Tudományegyetemen doktorált. 1975-93 között erősítette a komáromi gimnázium tantestületét, miközben sokan „Papának“ szólították őt. Számos diákjával megszerettette a kémiát, s nekik utat, jövőképet mutatott a legendás tanár.

Hírdetés

Az 1983-ben szintén e gimnáziumban végzett Mátyás István professzor, a Szlovák Egészségügyi Egyetem Élettani Intézetének vezetője a hála szavaival illette hajdani kedves kémiatanárát és osztályfőnökét, akit szigorú, de a tárgyi tudása és az igazságossága miatt a diákok körében is közkedveltségnek örvendő pedagógusnak festett le. Elmondta, hogy mindig szívesen adott teret az érdekes kísérleteknek, időt és energiát nem sajnálva készítette fel a tanítványait a tantárgyi versenyekre. Nem csak a tudásgyarapításra fókuszált, hanem a személyes példájával mutatta meg, hogyan kell mindig embernek maradni.

A család nevében Czirfusz Attila egyetemi professzor, a komáromi Szent Valéria Rendelőintézet és Semmelweis Ignác Egészségközpont vezetője szólt a tantermet megtöltő jelenlevőkhöz. Elárulta: bő négy évtizeddel ezelőtt a végtelen jólelkű tanára, Oláh Ica néni kérdezte meg tőle: tudja-e, hogy a szülein kívül a nagy- és dédnagyapja is ebbe a gimnáziumba járt. Mivel akkor még nem tudta, alapos áttanulmányozásra több régi gimis évkönyvet kapott tőle. Ekképp sok érdekességet tudott meg a precíz bencések feljegyzéseiből. Ahogy a teremben elhelyezett tablón is olvasható: a családjuk Burgenlandból származik, majd a Pápa melletti Igalpusztán telepedett le…

Andruskó Imre javaslatára egyezett bele abba, hogy a Czirfusz családról, amely 5 nemzedékének 16 tagja összesen 64 évig gyarapította tudását ezen intézményben. tantermet nevezzenek el. Kiemelte: az őseiktől többedmagával együtt a tudás iránti igényt örökölték – „ez a közős nevező az ide járt 16 családtag között, s ez az a kapocs, amely a családot és a gimnáziumot összekötötte és összeköti. Hozzátette: jövőre lesz 140 éve, hogy az első Czirfusz pápai ösztöndíjasként Komáromba került, s összeszámoltam, hogy ők összesen 64 éven át jártak ide“.

Megköszönte e terem létesítését, a szép méltatásokat és a kultúrműsort. „A gimnáziumnak kívánom, hogy az elkövetkező 140 évben még sok ilyen famíliája legyen, amelyek tovább éltetik! Mi pedig készülünk a 6. generációnkra…“ – jegyezte meg, és bemutatta a család legifjabb tagjait. A kézfogással megpecsételt teremavató végén Andruskó igazgató kiemelte: fontosnak tartják odafigyelni és a fiatalok figyelmét is felhívni a bencés múlt örökségére. Örömmel nyugtázta, hogy egyes volt diákjaik anyagi támogatást nyújtanak az alapítványuknak, illetve azon át a jelenlegi diákoknak, „ily´módon kapcsolódik össze a múlt, a jelen és a jövő“. A Czirfusz család e tanterem teljeskörű felújítását támogatta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »